Тръмп се зарече да депортира от САЩ всички 11 милиона нелегални имигранти

Доналд Тръмп
Кандидатът за американски президент от републиканците Доналд Тръмп се зарече, че ако бъде избран за държавен глава, то пребиваващите нелегално в САЩ мигранти, ще бъдат депортирани. 
 
В реч в град Финикс, в щата Аризона, Тръмп изрази неодобрението си към 11-те милиона души, които са дошли в САЩ нелегално, седмица след като каза, че много от тях са "страхотни хора", допринесли за развитието на американското общество. 
 
Сега Тръмп заяви, че имигрантите ще трябва да се приберат в родните си страни и отново да кандидатстват за право да дойдат.
 
Така той подчерта твърдолинейната си позиция по въпроса, след като преди седмица беше намекнал за евентуален по-мек подход, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 
 
"Нашето послание към света е следното: не можете да придобиете легален статут или да станете граждани на САЩ, като идвате нелегално в нашата страна", каза Тръмп.
 
"Хората ще знаят, че не може просто да се промъкнеш тайно, да се опитваш да останеш незабелязан и да чакаш да те легализират", каза той.
 
Тръмп добави, че Мексико ще плати за изграждането на стена по граничата между двете страни. Той каза това няколко часа, след като мексиканският президент Енрике Пеня Нието заяви след разговор с него, че Мексико няма да плаща за такава стена нея.
 
"Ще построим голяма стена по южната граница", каза Тръмп.
 
 "И Мексико ще плати за стената - 100 процента. Те още не го знаят, но ще платят за стената", добави той.
 
В речта си Тръмп заяви, че негов приоритет измежду мерки, които ще предприеме срещу незаконно живеещите в САЩ, ще бъде бързата депортация на извършителите на тежки престъпления. Той каза, че ще сформира комисия, която да проучи от кои региони или страни ще бъде преустановена имиграцията, като посочи, че Сирия и Либия ще заемат водещи места в списъка му. По този начин той ще осъществи предложения от него план за забрана на влизането в САЩ на мюсюлмани от някои страни.
 
Тръмп каза също, че ще създаде "специален отряд за депортация", който ще установява престъпници, подлежащи на експулсиране и ще утрои броя на служителите на граничната охрана.
 
Тръмп изостава от съперника си от демократите Хилари Клинтън преди изборите на 8 ноември според социологическите проучвания. Съветниците му се надяват, че предизборната му обиколка из страната ще покаже, че той е готов да се заеме с щекотливи въпроси като отношенията с Мексико, отбелязва Ройтерс.
 
Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието от своя страна заяви, че срещата му с Доналд Тръмп не е била грешка.
 
Той обясни, че е поканил републиканския кандидат-президент, за да може да отговори на онези негови изявления, които са заплаха за Мексико.
 
Убеден съм, че трябва да се изправим пред проблемите, заплахите и рисковете, които тегнат над Мексико, заяви Пеня Нието пред телевизия Телевиза след разговора с Тръмп.
 
Той каза, че Тръмп сам по себе си не е заплаха за Мексико, но някои от предложенията муса заплаха, като намерението да експулсира милиони незаконни мексикански имигранти, да анулира договора за свободна търговия между северноамериканските страни и да построи стена на границата между САЩ и Мексико.
 
Визитата на Тръмп породи много критични коментари в мексиканските медии и социални мрежи. След срещата коментарите не стихнаха и Пеня Нието беше упрекнат, че е допуснал да бъде унижен от Тръмп и е проявил голяма слабост, като го е поканил.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят