Тръмп шеговито каза на Путин: Не се месете в изборите (видео)

Путин се усмихва, докато Тръмп му казва да не се намесва в изборите в САЩ.

Вече повече от две години приятели и противници на президента Донлад Тръмп искат той да каже на руския си колега Владимир Путин да не се меси в американската политика. В петък, когато двамата лидери застанаха един до друг на първата си среща от една година насам, Тръмп изпълни задачата – но по своя си начин.

Темата не беше засегната в откриващите им изказвания, като Тръмп запълни своето с напудрени фрази за отношенията помежду им, отбелязва "Ню Йорк таймс". Едва когато един от репортерите се провикна с въпрос към Тръмп дали ще каже на Русия да не се меси в американските избори, президентът отговори: "Да, разбира се, ще му кажа".

След това той се обърна към Путин и с лека усмивка и шеговит тон, заяви: "Не се месете се в изборите".

Путин също се засмя, докато Тръмп се обърна към друг представител на руската делегация и със закачлив тон повтори: "Не се месете в изборите".

Така още веднъж Тръмп ясно показа, че не взема насериозно темата, за разлика от демократите и много от републиканците в собствената му страна.

По този начин той рискува нова вътрешнополитическа реакция, както стана след последната му официална среща с Путин в Хелзинки, когато взе страната на Путин и оспори заключенията на собствените си разузнавателни агенции за руската намеса в президентската кампания в САЩ през 2016 г., изтъквайки "изключителното твърдото и силно" отрицание за такава намеса от страна на Путин.

Във времето между двете срещи специалният прокурор Робърт Мълър излезе с окончателния си доклад, според който Русия е провеждала "радикална и системна операция", целяща да повлияе на президентските избори в САЩ в полза на Тръмп. Прокурор Мълър се обърна към лидерите на САЩ да обърнат внимание на заплахата. В доклада пише, че не са открити достатъчно доказателства, че Доналд Тръмп и предизборният му щаб са извършили престъпление като са сътрудничели на Кремъл в усилията да повлияе на вота, но са документирани интензивни контакти между двете страни, които са преследвали една и съща цел през 2016.

Тръмп незабавно обяви, че това означава, че той не е бил в "сговор" с руснаците.

Той успя да предизвика възмущение дори сред републиканците с признанието, че отново би взел предложена му от Русия компрометираща информация за опонента му на избори. Освен това подигравателно отхвърли идеята, че би трябвало да докладна на ФБР, ако подобно нещо се случи, но накрая каза, че все пак би информирал властите.

Тръмп се надяваше, че с публикуването на доклада "Мълър" тази тема най-накрая ще се окаже зад гърба му и той ще може да се съсредоточи върху подобряване на отношенията с Русия. Той смята, че нестихващият разговор за кампанията през 2016 е нечестна, партизанска схема, целяща да подкопае неговата легитимност. Твърди, че независимо какво се е случило преди три години, в интерес на САЩ е да имат по-продуктивни и по-малко враждебни отношения с Русия.

Сегашната му среща с Путин стана по време на форума на Г 20 в японския град Осака и това бе първата възможност да рекалибрира отношенията. Двамата президенти изглеждаха в добро настроение, движиха се един до друг по време на фотосесията и ръцете им почти се докосваха, докато беседваха приятелски.

На последвалата двустранна среща двамата се ръкуваха, усмихваха и изглежда се шегуваха по адрес на тълпата журналисти, допуснати в залата за по-малко от пет минути.

За мен е голяма чест да бъда с президента Путин, каза Тръмп и добави, че двамата са имали "страхотни срещи".

"Ние имаме много, много добри отношения. И с нетърпение очакваме да прекараме доста добре заедно. Много позитивни неща ще поризтекат от нашите отношения", заяви Тръмп.

Путин също се държа приятелски, но бе по-сдържан в коментарите си, казвайки, че ще обсъждат търговията, разоръжаването и други теми. "Всички те ще бъдат изградени върху много добри отношения, които ще имаме помежду си", каза Путин и добави, че според него резултатите от срещата ще са "отлични".

Както е известно, Тръмп изтегли САЩ от сключения през 1987 г. с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, а съветникът му по националната сигурност намекна, че той няма да удължи подписания през 2010 г. Договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (известен като СТАРТ). В момента Тръмп се интересува от тристранно споразумение за контрол над въоръженията с Русия и Китай. Путин не изключи подобен подход, но отбеляза, че Китай има само малка част от ядреното оръжие, с което разполагат Русия и САЩ.

Президентите на САЩ и Русия се съгласиха, че подобряването на отношенията помежду им отговаря на интересите на двете страни, а също и на целия свят, се казва в разпространено от Белия дом комюнике за срещата на двамата лидери в Осака, която продължи час и 20 минути.

Двамата президенти са се договорили "двете страни да продължат дискусиите по модела за контрол над въоръженията през 21-и век, който, както по-рано заяви президентът Тръмп, трябва да включва Китай".

Те са обсъдили и "сегашното състояние на двустранните отношения", а също така "положението в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна".

За срещата разказа пред журналисти и руският външен министър Сергей Лавров. "Обсъдени бяха въпроси на стратегическата стабилност", каза той и уточни, че сред другите теми от дневния ред са били Сирия и Украйна.

В комюникето не се споменава нищо за намесата в изборите, нито пък за двамата американци, арестувани в Русия по съмнителни обвинения.

Освен това не се казва нищо за това, че по-рано този месец международният разследващ екип назова и обвини трима руснаци и един украинец за свалянето на малайзийския "Боинг-777" над Украйна през 2014 година. Четиримата обвиняеми за смъртта на 298 човека на борда на самолета са обявени за международно издирване. Тримата руснаци са свързани с руските военни и с тайните служби, споменава се и висш съветник на Путин, който обаче не е обвинен.

В комюникето няма индикации, че двамата президенти са говорили за пленяването на три украински кораба и група украински моряци миналия ноември, които Русия все още не е освободила.

В отговор на репортерски въпрос в петък за корабите и моряците, президентът каза: "Не сме ги обсъждали".

Путин не взе отношение към въпроса за намесата в американските избори, но в интервю, дадено преди да пристигне в Осака, той отново коментира подигравателно темата.

"Русия беше обвинена и колкото и да е странно, все още я обвиняват, независимо от доклада на Мълър за митичната намеса в изборите в САЩ", каза Путин пред "Файненшъл таймс".

"Какво се случи в действителност? Тръмп проучи отношението на своите опоненти към него, видя промени в американското общество и се възползва от тях", допълва Путин.

Той прави комплимент за политическите умения на Тръмп: "Аз не приемам много от неговите методи, когато става дума за решаване на проблеми. Но знаете ли какво мисля? Аз мисля, че той е талантлива личност. Той много добре знае какво избирателите очакват от него."

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?