Тръмп ще бъде изправен пред растящ риск от международни конфликти

Тръмп ще бъде изправен пред растящ риск от международни конфликти

Правителството на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп ще се изправи пред растящ риск от международни конфликти и небивало след Втората световна война отстъпление от демократичните ценности, предупреди американското разузнаване в доклад, цитиран от Франс прес.

Докладът с апокалиптично звучене бе оповестен три дни след друг доклад на разузнавателната общност, в който руският президент Владимир Путин бе обвинен, че е разпоредил кампания за въздействие над резултата от президентските избори в САЩ.

Събитията в икономиката и политиката, технологичните промени и относителната загуба на американско водачество дават основание да се очаква мрачно и трудно бъдеще, се посочва в доклада на Националния съвет за разузнаване, озаглавен "Глобални тенденции: парадоксът на прогреса".

"В следващите пет години ще се появят напрежения във и между страните. За добро или за лошо, очертаващият се глобален пейзаж тласка към нейния край ерата на американското господство след Студената война", отбелязват авторите.

Националният съвет за разузнаване - изследователска група, подчинена на Службата на директора на националното разузнаване, която съгласува дейността на 17 разузнавателни агенции, публикува такъв доклад на всеки четири години, колкото е президентският мандат.

Тази година докладът описва почти апокалиптично предизвикателствата, пред които ще се изправи бъдещото правителство: екстремни разлики в доходите, демографски сътресения, въздействие на затоплянето на климата, разрастване на конфликтите.

"Ще бъде много по-трудно да се поддържа международно сътрудничество и да се управлява така, както очаква обществото", посочват авторите.

Според тях над модела на либерализма, преобладаващ в западния свят, е надвиснала заплахата на популизма - ляв или десен. "Народите ще искат от правителствата си да им гарантират сигурност и просперитет, но стагнацията на доходите, поляризацията и множеството нови предизвикателства ще издигат пречки", се посочва в доклада, цитиран от АФП.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?