Тръмп ще изслуша препоръките на кабинета си, преди да реши за договора за ракетите

Джеймс Матис

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще изслуша препоръките на членовете на своя кабинет, преди да вземе решение за по-нататъшното участие на Вашингтон в Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег. Това заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от ТАСС.

"Току-що - онзи ден - бях в Прага и се срещнах с двама министри на отбраната от НАТО, а когато бях в Манама миналата събота, се срещнах с още двама министри на отбраната, и правим всичко по силите си да опитаме да намерим някакъв вариант (за уреждане на ситуацията с договора)", каза той в изказване във вашингтонския Институт за мира.

Министърът заяви, че Вашингтон "ще продължи да работи в тясна връзка със съюзниците и да се съветва с тях - както по линия на министрите на отбраната, така и по линия на министерствата на външните работи". Той изрази мнение, че темата за договора ще бъде централна на следващата среща на ръководителите на външнополитическите ведомства на страните от НАТО.

"Не бих искал да влизам в детайли, но има различни възможни варианти - както симетрични, така и асиметрични. Но към момента аз нямам предпочитания към нещо конкретно. Това е много важно решение, по което президентът изслушва съветите на всеки от нас. Решението ще е на президента Тръмп", каза Матис.

"Неговите възгледи за ядрените оръжия са известни на всички - той ги ненавижда", добави министърът. "Ще работим по тези въпроси с него", каза той.

Матис съобщи, че следващата седмица ще се срещне в САЩ с китайския си колега Вей Фънхъ. От 26 до 28 юни шефът на Пентагона беше в Китай. Това беше първата визита на американски министър на отбраната там от 2014 г. На разговорите в Пекин Матис покани своя колега да направи официално посещение в САЩ тази година.

В изказването си в института американският министър на отбраната призова през следващите 30 дни да бъде прекратен огънят в Йемен и да започнат преговори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?