Тръмп ще намали драстично вноската на САЩ в бюджета на НАТО

Решението обаче е по-скоро символично, тъй като Алиансът разчита основно на националните разходи

Тръмп ще намали драстично вноската на САЩ в бюджета на НАТО

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп смята да съкрати размера на вноската в бюджета на НАТО, съобщи телевизия Си Ен Ен.

В момента около 22% от бюджета на Алианса се формира от средства, предоставяни от Вашингтон. Правителството на Тръмп смята да намали този размер до 16 на сто. За сравнение - Германия покрива 14.8 процента от бюджета.

Един от източниците отбелязал, че САЩ ще пренасочат спестените средства за финансиране на програми в областта на сигурността в Европа, включително такива за Украйна и Грузия.

Други държави членки на Алианса са готови да компенсират дефицита, който се очаква след съкращаването на американската вноска в бюджета.

Решението на Тръмп обаче е по-скоро символично. Сегашният бюджет на НАТО е малък - едва около 2.5 млрд. долара. Той се състои от три основни части – гражданска, военна и инвестиционна програма на Алианса. С него се покриват административните разходи, издръжката на командните структури, научни изследвания и военни операция.

Алиансът съществува и разчита най-вече на националните разходи за отбрана.

В това отношение САЩ са с най-голям принос. Доналд Тръмп периодично призовава останалите страни членки да повишат разходите за отбрана най-малко до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), но все още малко от тях отговарят на това изискване.

С покупката на изтребителите F 16 Block 70 тази година България стигна 3%, но това е еднократно. Следващата година бюджетът за отбрана ще е около 1.6%.

Представител на НАТО коментира, че новата формула е важна демонстрация за ангажимента на съюзниците към алианса и към идеята за по-справедливо разпределяне на тежестта. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?