Тръмп ще насърчи съюзниците и "ще плесне" противниците на САЩ в речта си пред ООН

Декларацията за реформа на организацията се подкрепя от 120 държави

Ники Хейли

Американският президент Доналд Тръмп ще използва първата си реч пред Общото събрание на ООН през следващата седмица, за да насърчи съюзниците и да отправи предупреждения към противниците на САЩ, заяви постоянният представител на Щатите в сетовната организация Ники Хейли, цитирана от Асошиейтед прес.

"Ще плесне правилните хора, ще прегърне правилните хора и накрая ще излезе от това много силен", заяви на специален брифинг в Белия дом Хейли.

Обръщението към Общото събрание на ООН е ключов момент за всеки президент на САЩ и особено важен за Тръмп, който е относително нов участник в международната политика, отбелязва АП. Той вече е разтърсвал международната общност с непредвидимостта си.

Съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър подчерта, че Тръмп "ще призове всички страни да се обединят, за да дадат отпор на големите опасности", пред които е изправен светът. Северна Корея със сигурност ще бъде в програмата, след като отхвърли както санкциите, така и заплахите на Тръмп. Очаква се президентът на САЩ да обсъди и Иран. Тръмп обвинява Техеран в нарушаване на условията на ядреното споразумение.

По време на брифинга си Ники Хейли съобщи още, че предложението на САЩ за реформиране на ООН се подкрепя от 120 държави. Те ще участват на 18 септември в еднодневна среща на високо равнище в централата на ООН по инициатива на Белия дом. На нея предложенията ще бъдат обсъдени и ще бъде представена за подпис декларация с призив към генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш да започне ефективна и целесъобразна реформа.

В декларацията се настоява за промени в структурата на ООН, съкращаване на излишни работни места и намаляване на разходите, които по мнението на американското правителство са прекалено раздути. Ники Хейли открои две основни теми, които ще се обсъждат на срещата в понеделник – необходимостта от реорганизация на Съвета на ООН по човешките права и намаляването на разходите за миротворчески операции, съобщи ТАСС.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред журналисти, че Русия може да не подпише предлаганата от Тръмп декларация за реформа на ООН.

"Не съм сигурен, че ще подпишем тази декларация. Много от идеите, които са изложени в нея, разбира се, са важни и са част от предложения, направени от генералния секретар, но ООН не може да се реформира с декларации", подчерта руският дипломат.

Той припомни, че нито САЩ, нито която и да е група страни не могат да проведат реформа в ООН без съгласието на всички държави членки. 

Хейли отказа да разкрие дали Вашингтон ще запази сегашната вноска на САЩ в бюджета на ООН. Но президентът Тръмп неколкократно се оплака, че Вашингтон финансира прекалено голяма част – 22%, от бюджета на организацията и 30 процента от миротворческите операции.

Американската дипломатка съобщи, че през цялата следваща седмица президентът ще има срещи с лидери от Европа, Азия, Близкия изток и Латинска Америка, но речта му на общите политически дебати във вторник сутринта ще му даде възможност да изложи пред света своята външнополитическа визия.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?