Тръмп ще обмисли отмяна на санкциите срещу Русия в замяна на "нещо“

Президентът се зарече да не прави отстъпки на Турция

Тръмп ще обмисли отмяна на санкциите срещу Русия в замяна на "нещо“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да обмисли дали да не отмени санкциите срещу Русия в замяна на някакви действия от нейна страна. Той няма намерение да прави каквито и да било отстъпки пред Турция, за да издейства освобождаване на задържания от нея американски пастор. Много е вероятно освен това да се срещне отново със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Това са някои от основните акценти в специалното интервю, което Доналд Тръмп е дал за агенция Ройтерс в Овалния кабинет на Белия дом.

Тръмп каза, че на срещата с руския президент Владимир Путин са разисквали редица въпроси, като сигурността на Израел, ситуацията в Сирия, руската анексия на Крим и нахлуването в Източна Украйна, газопроводът Северен поток 2.

Американският президент заяви, че Путин не е поставил пред него въпроса за американските санкции срещу Русия, но че ще помисли дали да ги отмени, ако Русия предприеме някои действия по отношение на Сирия или Украйна.

"Ще помисля за това ако те направят нещо, което ще е добро за нас. Но ако не направят, няма да помисля по въпроса", добави той.

Никакви отстъпки на Турция

Президентът се зарече, че няма да прави никакви отстъпки на Турция, за да издейства освобождаване на задържания от нея американски пастор и заяви, че не го интересува дали наложените от него наказателни мита ще окажат негативни ефекти върху европейската икономика.

Той смятал, че има сделка с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, когато убедил Израел да освободи задържан турски гражданин и мислел, че след това Ердоган ще освободи пастора Андрю Брънсън. "Мисля, че това, което прави Турция, е много тъжно. Мисля, че правят ужасна грешка. Няма да има отстъпки", каза Тръмп.

Той наложи мита над вноса на турска стомана и алуминий след отказа на Ердоган да освободи Брънсън, което породи безпокойства, че това ще се отрази негативно на европейската икономика, напомня Ройтерс. "Изобщо не ме интересува. Точно това трябва да се направи", отвърна Тръмп на въпрос може ли да има потенциални щети за други икономики.

"Харесвам Турция. Много харесвам турския народ. Досега имах много добри отношения с президента, както знаете. Разбирахме се чудесно. Имах много добри отношения. Но това не може да е еднопосочна улица. Няма повече да е еднопосочна улица за САЩ", каза президентът на САЩ в специалното интервю за Ройтерс.

"Харесвам го, и той ме харесва“

Тръмп каза, че е много вероятно да се срещне отново със севернокорейския лидер Ким Чен-ун и защити усилията си да убеди Пхенян да се откаже от ядрените оръжия.

Той изрази увереност, че Северна Корея е предприела конкретни стъпки към отказ от ядрените оръжия въпреки растящите съмнения за готовността на Ким да премахне ядрения си арсенал. Президентът на САЩ настоя, че със Северна Корея "се случват много добри неща", но се оплака, че Китай не помага така, както е помагал в миналото по севернокорейския проблем заради търговския спор между Пекин и Вашингтон.

"Аз спрях ядрените опити на Северна Корея. Спрях ракетните ѝ изпитания. Япония е възхитена. Какво ще се случи ли? Кой знае? Ще видим", каза Тръмп. Той добави, че между него и Ким има "чудесна химия". "Харесвам го. И той ме харесва. Сега не се изстрелват балистични ракети, цари тишина. Имам много добри лични отношения с председателя Ким", продължи президентът пред Ройтерс.

Тръмп каза, че не проявява особен интерес към среща с иранския президент Хасан Рохани, за да обсъдят спора за иранската ядрена програма, въпреки че по-рано този месец изрази готовност за такава среща, посочва Ройтерс. "Ако искат такава среща, добре, ако не искат, изобщо не ме интересува", продължи той.

Тръмп добави, че не е сигурен дали ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин на Азиатско-Тихоокеанската среща на върха в Папуа-Нова Гвинея през ноември.

Социалните медии

Според Тръмп е много опасно социални медии като Туитър или Фейсбук да регулират съдържанието на собствените си платформи. "Няма да споменавам имена, но когато махат някои хора от Туитър или Фейсбук и взимат такова решение, това наистина е опасно, защото утре може да сте вие", каза той пред Ройтерс в момент, когато индустрията на социалните медии е подложена на все по-остри критики в Конгреса заради чужда политическа пропаганда.

Ройтерс напомня, че на 18 август Тръмп упрекна социалните медии, че "имат напълно дискриминационно отношение към гласовете на републиканците/консерваторите". "Твърде много гласове биват премахвани, някои добри, някои лоши", написа тогава президентът в Туитър.

Американският президент изрази опасения, че ако направи изказвания под клетва пред специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ евентуална руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г., може да си навлече обвинения в лъжесвидетелство. Президентът се опасява, че следователите могат да сравнят изявленията му с тези на други хора, които са дали показания в разследването, като бившия директор на ФБР Джеймс Коми, и ако открият разминавания, те могат да бъдат използвани срещу него. "Дори и ако казвам истината, това ще ме направи лъжец. Това не е добре", посочи президентът, но не каза дали ще се съгласи да говори пред Мълър.

Споделяне

Още от Свят