Тръмп ще обяви "най-големия" пакет от санкции, налаган някога на Северна Корея

Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп ще обяви днес "най-големия", по думите му, пакет санкции, налаган някога на Северна Корея, съобщиха световните агенции. 
 
Предвидените от него мерки ще вземат под прицел 56 кораба, търговски и транспортни компании, които помагат на Пхенян "да избягва санкциите", наложени му в отговор на ядрените опити и програма за разработване на балистични ракети.
 
"Днес обявявам, че налагаме най-големия набор от нови санкции, налаган някога на севернокорейския режим", ще заяви днес Тръмп в реч, извадки от която бяха разпространени предварително от Белия дом.
 
Целта на тези санкции, които ще бъдат изброени подробно от финансовото министерство, е ограничаване "на източниците на приходи и на петрол, които режимът използва, за да финансира ядрената си програма и армията си".
 
Съветът за сигурност на ООН наложи през последните години редица мерки, за да принуди Пхенян да се откаже от ядрената и балистичната си програма. Затягането на санкциите от страна на САЩ може да провали очертаващото се напоследък разведряване в отношенията между двете Кореи, илюстрирано от участието на Северна Корея в Зимните олимпийски игри в Южна Корея и опипването на почвата за евентуална среща на върха между лидерите на двете страни, отбелязва Ройтерс. 
Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?