Тръмп ще праща на Русия респиратори да й помогне срещу коронавируса

Тръмп ще праща на Русия респиратори да й помогне срещу коронавируса

Съединените щати са готови да изпратят на Русия респиратори, за да ѝ помогнат да се справи с рекордно повишаващите се случаи на коронавирус, заяви президентът Доналд Тръмп.

Изявлението му става след като в началото на месеца Русия изпрати медицински консумативи на САЩ, които Москва описа като хуманитарна помощ, а Вашингтон каза, че са платили за тях. Другият конфуз беше, че Америка наруши санкциите, които самата тя е наложила, след като на снимките от разтоварването на доставката в Ню Йорк се видяха кутии с респиратори, произведени от санкционирана от САЩ фирма. Става дума за респиратори "Авента – М", произведени от Уралския завод за инструменти в Челябинск, който е част от Концерна за радиоелектронни технологии (КРЕТ), поставен в списъка със санкции на САЩ през 2014 г., които забраняват на американски фирми и граждани да правят бизнес с него.

"Аз мисля, че на Русия ще ѝ потрябват апарати за обдишване на белите дробове. Обстановката в Москва е сложна, ние ще им помогнем", заяви Тръмп в сряда на пресконференция, излъчвана по телевизиите. Той отбеляза, че САЩ ще помогнат също така на Италия, Испания, Франция и други страни.

Тръмп каза още, че неговата "агресивна стратегия" срещу коронавируса работи и "данните показват, че в цялата страна сме преминали пика на новите случаи".

САЩ в момента са световен епицентър на пандемията с 639 664 случая на коронавирус и 30 985 починали, от които 2 600 през последното денонощие.

Русия официално е потвърдила за 27 938 случая и 232-ма починали до 16 април, което я прави 14-та сред най-засегнатите държави в света, отбелязва "Москоу таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус