Тръмп ще предложи доставки на американски газ в "задния двор" на Русия

Тръмп ще предложи доставки на американски газ в "задния двор" на Русия

Американският президент Доналд Тръмп ще използва бързо увеличаващите се доставки на американски природен газ като политически инструмент на срещата си във Варшава с лидерите на десетина държави, които са зависими от Русия за газовите си нужди, пише във вторник агенция Ройтерс.

През последните години Москва намали доставките по време на ценови спорове със съседни страни през зимните месеци. Вносът от САЩ ще помогне на тези страни да намалят зависимостта си от Русия, отбелязва агенцията.

Тръмп ще заяви пред тях, че Вашингтон иска да помогне на съюзниците, като направи възможно най-лесно за американските компании да доставят повече втечнен природен газ за Централна и Източна Европа, съобщиха от Белия дом.

Президентът на САЩ ще присъства в четвъртък на срещата на проекта "Три морета", който носи това име, тъй като участващите страни имат излаз на Адриатическо, Балтийско и Черно море. Разговорите във Варшава ще се проведат преди срещата на Г-20 в Германия, където Тръмп ще се срещне за първи път с руския си колега Владимир Путин.

Сред целите на проекта "Три морета" е да се разшири регионалната енергийна инфраструктура, включително терминалите за внос на втечнен природен газ и газопроводите. Сред членките на тази инициатива са Полша, Австрия, Унгария, и съседите на Русия Латвия и Естония. (Според руската агенция Росбалт сред участващите страни са и България и Румъния – б. ред.)

Присъствието на Тръмп ще даде тласък на проекта, каза Джеймс Джоунс, бивш върховен главнокомандващ на силите на НАТО, цитиран от Ройтерс.

Увеличеният износ на американски газ за региона ще помогне да се отслаби влиянието на Русия, която използва енергетиката като оръжие или инструмент за предимство при сключването на сделки, смята Джоунс.

"Мисля, че САЩ могат да се покажат като доброжелателна страна, като изнасят енергия и помагат на страните, които нямат достатъчни доставки, да станат по-малко зависими и по-малко заплашвани", каза той.

Политиката на Тръмп към Русия все още се оформя - един процес, който се затруднява от разследванията около разузнавателната информация, че Русия се е опитала да се намеси в президентските избори в САЩ през 2016 г. Русия отрича обвиненията, а Тръмп твърди, че екипът му не е бил в заговор с Москва.

Депутатите от Републиканската партия, много от които искат да го видят да предприема твърда линия към Русия заради намесата ѝ в изборите в САЩ и кризите в Украйна и Сирия, подкрепят използването на газовите доставки за политическо въздействие.

"Това подкопава стратегиите на Путин и други авторитарни лидери, които се опитват да използват "завъртането на кранчето" като елемент за стратегическа атака", заяви сенаторът републиканец Кори Гарднър, който е член на Комисията по външни отношения.

Кремъл разчита на приходите от газа и петрола, за да финансира държавния бюджет и отнемането на пазарен дял ще засегне Москва.

"По много начини износът на американски втечнен природен газ е най-голямата американска заплаха за Русия", казва пред Ройтерс Михал Барановски, директор на представителството на "Джърман Маршал фонд" във Варшава.

Арена на конкуренция

Очаква се САЩ да станат третият най-голям износител на втечнен природен газ в света през 2020 г., само четири години след откриването на първия терминал за износ. Американските износители продадоха по-голямата част от този газ с дългосрочни договори, но все още има оферти за определени количества и други запланувани проекти за износ.

"Чениър енерджи инкорпорейтид" (Cheniere Energy Inc (LNG.A), която откри първия терминал за износ през 2016 г., извърши първата си доставка в Полша през юни. Други пет терминала се очаква да заработят до 2020 г., посочва агенцията.

"Телуриън инкорпорейтид" Tellurian Inc (TELL.O) предложи проект на стойност 16 милиарда долара, който се надява да завърши до 2022 г. - навреме, за да се опита да сключи дългосрочни договори за доставки за Полша за сметка на руския гигант "Газпром", чиито договори изтичат тази година.

"Бихме искали да бъдем доставчик, който се конкурира за този пазар", заяви изпълнителният директор на "Тилуриън" Мег Джентъл.

Глобалното пренасищане в доставките обаче може да ограничи ръста на американския износ на втечнен природен газ въпреки подкрепата на Тръмп. То подтисна цените и направи трудни печалбите за износителите на втечнен газ, каза Адам Семински, енергиен анализатор от Центъра за стратегически и международни проучвания.

Русия има предимство в Европа заради близостта си и газовите връзки.

"Европа ще бъде арена на голяма конкуренция между руския и втечнения природен газ", каза Даниел Йергин, носител на наградата "Пулицър" и зам.-председател на анализаторската фирма Ай Ейч Ес.

Северен поток

Европейците ще наблюдават дали Тръмп ще изясни позицията на администрацията си за новия тръбопровод, който трябва да доставя руски газ за Германия, известен като "Северен поток-2".

Американският Сенат прие през юни пакет от санкции срещу Русия, включително възможност за санкции срещу западни фирми, замесени в проекта. Новите санкции в момента се бавят в Камарата на представителите.

Американският Държавен департамент лобира срещу газопровода, който потенциално може да направи Европа по-уязвима от нарушаване на доставките.

Заплахата от санкции се прибавя към напреженията между Вашингтон и Берлин.

Германското правителство подкрепя газопровода, а позицията на Тръмп по въпроса безпокои европейските дипломати, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?