Тръмп: Ще се срещнем с китайския президент, за да подпишем споразумение

Доналд Тръмп, сн. БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че бъдещата му среща с китайския държавен глава Си Цзинпин по търговския конфликт между двете страни ще бъде на високо равнище "за подписване" на споразумение, предаде Франс прес в понеделник.

"Ще имаме среща на високо равнище, за да подпишем (...) Надяваме се да стигнем до това. Много, много близо сме до споразумение", заяви от Белия дом президентът Тръмп, който миналата седмица спомена, че тази среща може да стане през март в частната му резиденция в Мар а Лаго във Флорида.

САЩ ще отложат увеличаването на митата върху китайския внос в размер на над 200 милиарда долара, след като бе постигнат значителен напредък в търговските преговори, обяви вчера Тръмп.

"Щастлив съм да обявя, че САЩ постигнаха значителен напредък по важни структурни проблеми, като защитата на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, услугите, обмена и много други теми", написа в Туитър Тръмп. "Следователно ще отложа увеличаването на митата, което бе предвидено за 1 март", допълни той.

САЩ трябваше да наложат мита от 25 процента в размер на 200 милиарда долара на внос на китайски продукти, които вече се облагат с 10 процента. Но американският президент намекваше от няколко дни, че е отворен към идеята за удължаване на търговското примирие, сключено в края на ноември със Си Цзинпин в Буенос Айрес, ако има изгледи за истинско споразумение с Пекин, което би сложило край на търговската война между двете страни.

Преговарящите от двете страни подновиха преговорите във вторник и ги удължиха до вчера. Това беше четвърти тур на преговорите от началото на годината.

Главният китайски преговарящ, вицепремиерът Ли Хъ предаде на Тръмп писмо, в което Си Цзинпин възприема положителен тон. Си изразява надежда, че дискусиите се водят в атмосфера на взаимно уважение и сътрудничество и в дух на взаимната изгода, за да приключат с постигането на споразумение, което да е печелившо и за двете страни.

След като съобщи отлагането на митата в Туитър, Тръмп каза на среща с американските губернатори в Белия дом, че иска да постигне търговска сделка с Пекин, което би било страхотно за САЩ и за Китай. Той каза, че може да има "много големи новини в следващата една-две седмици", ако всичко върви добре с преговорите.

"Китай беше страхотен. Ние искаме да сключим сделка, която е страхотна и за двете страни и това е което ще бъде направено", обеща Тръмп. 

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?