Тръмп ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран "за последен път"

САЩ наложиха санкции на 14 физически лица и организации заради нарушения на човешките права в Иран

Тръмп ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран "за последен път"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран за последен път, за да даде на Вашингтон и европейските му съюзници възможност да поправят "ужасните дефекти" на иранското ядрено споразумение от 2015 г., съобщи Ройтерс.

"Това е последна възможност. При липса на подобна договорка САЩ няма отново да отложат санкциите, за да останат страна по иранското ядрено споразумение. А ако в даден момент преценя, че подобна договорка е непостижима, ще се оттегля от споразумението незабавно", се казва в изявление на Тръмп.

Следващият срок за замразяване на санкциите е след 120 дни за основните от тях, отбелязва Франс прес.

За сметка на това в петък министерството на финансите на САЩ наложи нови санкции на 14 ирански физически или юридически лица за нарушения на човешки права.

Обновеният санкционен списък е публикуван на сайта на финансовото министерство на САЩ. В списъка е включен и шефът на иранската съдебна система аятолах Садик Лариджани.

Финансовото министерство посочи в изявление, че Лариджани, близък съюзник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, е "отговорен" или е бил "съучастник" в действия, представляващи "сериозни нарушения на правата на човека".

Представител на администрацията на Тръмп заяви пред журналисти, че разширяването на санкционния списък се прави в рамките на общата стратегия на Вашингтон за противодействие на "дестабилизиращото поведение на иранския режим". Той уточни, че става дума за нарушения на човешките права по време на масовите антиправителствени протести.

Според други представител на американската администрация, цитиран от Франс прес, включването в списъка на Садик Лариджани, който е брат на председателя на иранския парламента Али Лариджани, ще има "сериозни политически последици", защото представлява удар по "върховете на режима".

В черния списък фигурират двама граждани на Китай и трима иранци. Деветте санкционирани компании са базирани в Шанхай, Куала Лумпур и Иран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят