Тръмп си остава непредсказуема величина за американските съюзници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При втората задгранична обиколка на президента Доналд Тръмп имаше по-малко моменти в стил "слон в дипломатическа стъкларница", които по време на първата бяха довели до затвърждаване скептицизма на европейските лидери. Имаше по-малко публично критикуване на съюзници и нямаше избутвания за заставане на челно място при позиране за снимка.

И все пак в събота Тръмп си замина от Европа на изходна позиция: непредсказуема величина на световната сцена и външен човек за американските партньори.

За поддръжниците на президента на САЩ със своите виждания за нещата той изпълнява предизборното си обещание да се престане с прекомерната прозрачност в американската външна политика и да се направи преоценка на дългогодишни международни споразумения, дори на договорености с най-близките съюзници на Вашингтон. Според неговите критици обаче той продължава да изпраща на света опасно нееднозначни послания.

"Нашите партньори и съюзници търсят смисъла и намеренията зад тези думи и ще прочетат в тях, каквото им се иска, а то може или може и да не е онова, което е имал предвид Тръмп", заяви Лора Розънбъргър, бивш съветник по външна политика на Хилари Клинтън и старши сътрудник на Германския фонд "Маршал".

Посланието на Тръмп по отношение на Русия беше най-завъртяно въпреки усилията на съветниците му да се приключи веднъж завинаги с въпросите за мнението му по въпроса за намеса на Москва в президентските избори. Президентът на САЩ отказа да я заклейми публично по същия начин, по който го е направил пред руския президент Владимир Путин на срещата между двамата в петък. Американският държавен глава общо взето остави без отговор версията на Путин, който заяви, че Тръмп приел думите му, че не е имало руска намеса на изборите през 2016 г. - "вече съм си казал мнението" по въпроса, гласеше неговата реакция в неделя сутринта в Туитър.

Отношението на американския президент към Путин от една страна предизвика объркване, а от друга безпокойство, особено на фона на разследването за възможна координация по време на миналогодишната предизборна кампания между предизборния му щаб и Русия. Но все повече челното място в притесненията им заемат позициите на Тръмп за климата и търговията.

Разногласията по въпроса за климата проличаха още по-силно в края на срещата на Г-20 в Хамбург. САЩ бяха единствената страна от групата, която не подписа декларацията за потвърждаване на подкрепата за международните усилия за борба с климатичните промени. В документа се казва, че Парижкото споразумение за климата - от което Тръмп се оттегли миналия месец - е "необратимо".

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление за отказа на американския президент да подпише декларацията. Френският президент Еманюел Макрон, който ще бъде домакин на Тръмп в Париж по време на кратко негово посещение тази седмица, обяви: "Има сериозни различия, все по-големи различия между големите сили. Появяват се авторитарни режими и дори в западния свят има сериозни разногласия, несигурност, нестабилност, каквито само допреди няколко години не съществуваха".

Тръмп и съюзниците му обаче сякаш харесват неговите променливи позиции и изолираност. Найл Гардинър, външнополитически анализатор в консервативната фондация "Херитидж", която има тесни връзки с Белия дом при сегашното управление, окачестви Тръмп като "най-откровения и неконвенционален американски президент в съвременната история" и заяви, че той съумява въпреки всичко да бъде изразител на "доктрина и виждания, които са разбираеми".

Консерваторите в САЩ бяха окрилени от речта на Тръмп във Варшава, която може би бе най-цялостното представяне на възгледите му за ролята на Америка в света. Той похвали Полша за нейната издръжливост и отправи призив към западните страни за обща борба срещу силите, заплашващи "да заличат връзките на културата, вярата и традициите, които те правят такъв, какъвто си".

Консервативната редакционна статия на в. "Уолстрийт джърнъл" нарече речта на Тръмп "определяща" за него.

Но макар и изказването на американския президент във Варшава да описва света в строги рамки, посланието му за Русия беше нееднозначно. На пресконференция в Полша той призна, че Москва се е намесила в изборите през 2016 г., но повтори твърдението си, че и "други страни" може да са направили същото, което изглежда сваля от прицел Путин.

Няколко часа преди срещата с руския президент Тръмп написа в Туитър, че "всички" на форума на Г-20 говорят за това как Джон Подеста - водещ съветник на Клинтън - "отказал да предаде на ФБР и ЦРУ сървъра на Националния комитет на Демократическата партия. Позор!" Миналата година американските разузнавателни служби заявиха, че имейлите на комитета и на Подеста са станали обект на руска хакерска атака.

Тръмп отстояваше тезата, че демократите преекспонират въпроса за намеса на Русия, за да намерят оправдание за загубата на Клинтън. След съобщението в Туитър за Подеста последният, който е бивш високопоставен съветник в Белия дом, реагира, докато шофираше по време на семейно пътуване със съпругата си, заявявайки, че президентът "не съзнава какво прави".

"Човече, концентрирай се. Представляваш САЩ на Г-20", написа Подеста в Туитър.

Съветниците на Тръмп се надяваха след първата му среща с Путин този въпрос вече да стане затворена страница. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, единственият представител на официален Вашингтон, който беше заедно с Тръмп на срещата, заяви, че американският президент открил разговора, "изразявайки безпокойството на американския народ" за руска намеса в изборите и окачестви разговора с руския държавен глава като "доста тежък и продължителен".

Версията на Путин беше по-различна. В събота той заяви пред репортери, че според него Тръмп е приел думите му, че не е имало руска намеса, но добави, че най-добре би било за това да бъде попитан лично самият американски президент.

Сътрудници в Белия дом не са отричали тази версия. А пороят от постове на Тръмп в Туитър от неделя сутринта не внесе голяма яснота.

*Джули Пейс е ръководител на кореспондентско бюро на Асошиейтед прес във Вашингтон и кореспондент на агенцията в Белия дом. Кен Томас отразява за Асошиейтед прес новините от Белия дом и американската вътрешна политика.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят