Тръмп си сложи шестица: "Мисля, че направих големи неща"

Президентът все пак призна, че не е обяснил добре имиграционната си политика и се оцени с четворка по комуникация

Тръмп си сложи шестица: "Мисля, че направих големи неща"

Американският президент Доналд Тръмп призна, че целите на неговата имиграционна политика може би не са били правилно обяснени на общество и че вероятно той носи вината за това, предаде Ройтерс.

В интервю за телевизионната програма "Фокс енд френдс" Тръмп сам оцени своята досегашна комуникационна политика, обясняваща ходовете му на широката публика, със степен "С или С+" по американската училищна скала, което съответства на около четворка по българската.

Като реални постижения обаче той си даде най-високата оценка - А (шестица). "Мисля, че направих големи неща", каза той без излишна скромност.

Президентът може да използва речта си пред Конгреса тази вечер, за да обясни тези постижения и слабости в едномесечното си управление.

Пред Конгреса Тръмп ще наблегне на икономиката и националната сигурност

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще наблегне на икономическите възможности и националната сигурност в първото си обръщение към двете камари на Конгреса тази вечер, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА.

В речта си Тръмп ще се съсредоточи върху "обновлението на американския дух" и "справянето с истинските предизвикателства пред истинските американци", каза пожелал анонимност представител на Белия дом.

Тръмп работи с екип от автори на речи и използва информация, която е събрал в първия си месец на власт от срещи с шефове на фирми, синдикати, работници и други хора, каза източникът.

Президентът също така ще изтъкне "дадените обещания и спазените обещания", като решението му да се оттегли от търговското споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство и усилията по създаване на работни места.

Според говорителя на Белия дом Шон Спайсър речта на Тръмп "ще очертае оптимистична визия за страната, отвъд традиционните разделения по партиен, расов и социалноикономически признак".

Тръмп ще засегне и теми като данъчната реформа, националната сигурност и премахването на здравната реформа на президента Обама. Ще бъдат споменати и грижите за децата, образованието и инфраструктурата.

Повечето нови президенти се радват на "меден месец", но Тръмп е с рекордно нисък рейтинг - само 44 процента от американците одобряват начина му на работа по данни от анкета на Ен Би Си и в. "Уолстрийт джърнъл", отбелязва Асошиейтед прес.

Указът на Тръмп срещу имиграцията бе блокиран от федерални съдилища. Това принуди съветниците му спешно да напишат нов текст на документа, за който се очаква да бъде подписан от Тръмп утре, отбелязва АП.

Сред специалните гости на съвместното заседание на двете камари на Конгреса за обръщението на президента Тръмп има вдовици на убити от незаконен имигрант полицаи, баща на убит от нелегален имигрант гимназист и вдовицата на починалия съдия от Върховния съд Антонин Скалия, за чийто приемник Тръмп избра Нийл Горсъч, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп смята, че зад някои от протестите стои Обама

В интервюто пред телевизия Фокс Тръмп заяви, че според него предшественикът му Барак Обама стои зад някои от протестите срещу републикански конгресмени из цялата страна.

"Смятам, че зад това стои президентът Обама, защото неговите хора със сигурност са зад това", каза президентът. И добави, че според него хора, верни на Обама, стоят и зад изтичанията на информация от Белия дом.

Тръмп обаче изрази разбиране към това, което според него се случва. "Разбирам, че това е политика. Това, че той стои зад някои неща, това е политика и вероятно така ще продължи", казва той.

Тръмп отрече в интервюто да има "голям процес на изтичания" на информация от Белия дом след съобщение на сайта Политико, че прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър е започнал проверки сред своите служители. Според Политико Спайсър е свикал извънредно заседание, след като изтекли сведения за планирана среща, и проверил телефоните на служителите, за да се увери, че не са предавали информация.

Тръмп заяви по този повод , че Спайсър е "прекрасен човек". "Аз щях да подходя различно, щях да разговарям с различни хора поотделно, но Шон действа по своя начин и това ме устройва", казва Тръмп.

Той добави, че в Белия "има някои идеи" кой може да е предавал информация. "Имаме хора от други кампании, от други правителства", отбеляза той.

Тръмп призна, че в правителството му остават стотици незапълнени длъжности, но добави, че "те не са необходими" и че няма намерение да запълни голяма част от тях.

"Казвам: "С какво се занимават всички тия хора? " Не са нужни всички тези длъжности" посочи Тръмп и отбеляза, че някои хора се опитват да го критикуват, че премахва тези длъжности, но заяви: "Това не е нещо лошо. Това е хубаво. Ние имаме много добро, ефикасно правителство."

Споделяне

Още от Свят