Тръмп: Ситуацията в Северна Корея изисква неотложни действия

Сенатът обезпокоен от безусловната "ядрена оторизация" на президента

Тръмп: Ситуацията в Северна Корея изисква неотложни действия

Ситуацията около ядрената и ракетна програма на Северна Корея изисква "неотложни действия".

Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом след края на азиатската си обиколка, предават световните агенции в четвъртък.

По думите му сред ключовите цели на пътуването му в Азия е било именно "обединяването на света срещу ядрената заплаха, създадена от севернокорейския режим".

Тръмп все пак не пропусна да уточни, че САЩ продължават да разглеждат всички вариант за разрешаване на проблема. В тази връзка за пореден път призова всички страни, включително Русия и Китай, да изолират КНДР, прекъсвайки търговските и икономическите си връзки с нея, докато не прекрати "опасните си провокации".

"Трябва да денуклеаризираме Северна Корея", обобщи американският президент, подчертвавайки, че САЩ окончателно са се отказали от "провалилата се политика на стратегическо търпение".

Ексшеф на Пентагона: Никой не може да спре президента, ако иска ядрена война

Междувременно бившият американски военен министър Уилям Пери предупреди, че нито настоящият шеф на Пентагона Джеймс Матис, нито държавният секретар Рекс Тилърсън могат да предотвратят евентуална ядрена война, ако Тръмп иска да я започне.

"Министърът на отбраната няма право на вето относно нанасянето на ядрен удар. Това решение се взема от президента", посочва 90-годишният Пери в интервю за "Политико".

Той ръководеше Пентагона между 1994 и 1997 г. в президентския мандат на Бил КЛинтън. Според Пери държавният глава може да се посъветва с военния си министър, ако поиска, преди да издаде съответната заповед, "но той нарежда пряко на Стратегическото командване и съвсем не е задължително за това да бъде известен министърът на отбраната".

"За онези 5, 6 или 7 минути, през които се взема решението за ядрен удар, министърът на отбраната даже няма и да научи какво става, или ако научи, вече ще е късно. Ако има повече време и президентът все пак поиска да се консултира с военния министър, то единственото, което последният може да направи, е да даде съвет", казва Пери, известен някога като "ястреб" в администрацията на Клинтън.

Според него през последната година ядрената война е станала по-вероятна, "частично заради това, че президент е станал Тръмп, и частично поради причини извън контрола на президента". Пери е на мнение, че Тръмп не разбира севернокорейците и не разбира последиците от своята риторика.

По думите му това, че президентът и неговите министри често изпращат конфликтни послания, още повече влошава положението. Матис и Тилърсън все пак имат известно "стабилизиращо влияние", но при този президент "не се чувствам уверен с никого", посочва още ексшефът на Пентагона.

Сенатска комисия обсъди вероятността Тръмп да нареди атака срещу Пхенян

"Политико" съобщава още за заседание на сенатската комисия по външните работи, свикано от нейния председател – републиканецът Боб Коркър, на което за първи път от 40 години се разисква въпросът за т.нар. "ядрена оторизация". Коркър взел това решение заради изразените от редица сенатори от комисията и извън нея опасения, че безусловно право да започне ядрена война има само президентът.

"Ние сме обезпокоени, че президентът на САЩ е толкова нестабилен, толкова непредсказуем, а процесът на вземане на такова съдбоносно решение е толкова донкихотовски, че той може да нареди ядрен удар, който жестоко се разминава с интересите на националната сигурност на САЩ", казал на заседанието сенаторът демократ Крис Мърфи, призовавайки да се признае "изключителното естество на сегашния момент".

Дори и някои републикански сенатори изразили безпокойство от това, че само един човек може да вземе решение за започване на ядрена война. Някои конгресмени пък предложили президентът да бъде длъжен да се обърне към Конгреса, за да получи одобрение за предприемане на такова нападение.

"Политико" отбелязва, че системата, при която президентът има почти еднолична власт да предприеме ядрен удар, е била създадена по време на студената война, за да позволи спешна реакция в случай на съветска атака, като се имало предвид, че съветските ракети щели да достигнат САЩ за около 30 минути.

Оттогава обаче "ядреният пейзаж" е силно променен. Сега САЩ са изправени пред заплахи и от по-малки, по-нестабилни страни с ядрени оръжия, макар че те вероятно не могат да предприемат мащабно ядрено нападение, което превантивно да унищожи целия наземно базиран ядрен арсенал на САЩ.

Възникват и въпроси относно това дали Тръмп може да си помисли за първи ядрен удар срещу Северна Корея, особено в светлината на обещанията му да отвърне на заплахите на Ким Чен-ун "с огън и жупел" и с "тотално унищожение", отбелязва още изданието. 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?