Тръмп скри списъка с визитите в Белия дом

Тръмп скри списъка с визитите в Белия дом

Администрацията на американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че няма да поднови публичния онлайн регистър на посетителите на Белия дом.
Той бе създаден при управлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Администрацията обяснява решението си с тежки рискове за националната сигурност и защитата на личните данни.

Списъкът беше достъпен онлайн по време на почти цялото управление на Обама, като в него се отчитаха посещенията на конгресмени, чиновници, чуждестранни лидери, посланици и представители на чужди сили.

Позволени бяха само няколко изключения от правилото, особено за чисто лични посещения на семейството на Обама или по причини, свързани с националната сигурност.

Регистърът беше информационна мина за медиите и неправителствените организации, проучващи възможни конфликти на интерес в изпълнителната власт, въпреки че представители на администрацията винаги можеха да се срещнат със събеседниците си на други места в Белия дом.

Малко след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп на 20 януари регистърът стана недостъпен. Вчера Белият дом потвърди, че няма да го възстанови, посочвайки, че няма правно задължение да го прави.

В началото на мандата на Обама неговата администрация прие искането на асоциация за прозрачност в обществения живот и публикува доброволно регистъра.

Консервативни групи водеха дело срещу Сикрет сървис публикуваният онлайн списък да не се редактира. Тази година либерална организация пое щафетата и в понеделник заведе дело с искане за публикуването на списъка.

Освен това представителите на Демократическата партия в Конгреса на САЩ внесоха проектозакон Тръмп да публикува списъка на посетителите на луксозния клуб Мар-а-Лаго, където прекарва повечето си уикенди след встъпването в длъжност.

Малко вероятно е законът да бъде одобрен поради мнозинството на Републиканската партия. 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?