Тръмп смаза Мей: планът й за Брекзит "вероятно ще убие" сделка със САЩ

Борис Джонсън би бил страхотен премиер, твърди президентът пред таблоида "Сън"

Мелания и Доналд Тръмп с Тереза Мей и съпругът й Филип в двореца "Бленъм"

Проектът на британския премиер Тереза Мей да запази тесни икономически отношения с ЕС след Брекзит "вероятно ще убие" възможността за сключване на споразумение за свободна търговия със САЩ, заяви Тръмп в интервю за таблоида "Сън" в началото на първата си официална визита във Великобритания.

"Ако сключат такова споразумение, ние ще имаме вземане-даване с Европейския съюз вместо с Великобритания, това вероятно ще убие споразумението", което Лондон така пламенно иска да сключи с Вашингтон, казва Тръмп, според когото начинът, по който Мей води разговорите за Брекзит, е "много жалък".

Той заявява още, че Борис Джонсън "би бил страхотен премиер". В понеделник Джонсън подаде оставка като външен министър в знак на протест срещу плана на Мей за Брекзит, което засили напрежението в Консервативната партия на Мей.

Коментарите му очевидно подкопават позициите на британската министър-председателка, срещу която има недоволство за това, че покани Тръмп на официално посещение в страната, където той пристигна във вторник следобед. От неговия екип неведнъж са казвали, че Великобритания ще бъде третирана приоритетно при сключването на търговско споразумение със САЩ, веднага след като условията по напускането ѝ на ЕС позволят преговори, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Това не е акт на съюзник или на специални отношения", коментира по този повод експертът по външна политика от "Брукингс институт" Томас Райт. "Това е хищническа политика спрямо напускащата ЕС Великобритания, за да използва нейната уязвимост и нуждата от търговски споразумения", допълва той.

По думите му отношенията между САЩ и Великобритания в момента са "в най-ниската си точка от Суецката криза насам", визирайки конфликта от 1956 г. между Египет и Великобритания и съюзниците ѝ заради национализацията на Суецкия канал.

Изявленията на Тръмп са безпрецедентна намеса, която разклаща британската министър-председателка. През 2016 г. тогавашният президент Барак Обама си навлече гняв за това, че се намесил в дебата за Брекзит по време на визитата в Лондон три седмици преди референдума, напомня "Файненшъл таймс".

След като Обама каза, че ако Великобритания напусне ЕС, ще трябва "да се нареди в края на опашката" за търговска сделка със САЩ, той бе обвинен от яростния британски евроскептик Найджъл Фараж, че е "най-антибританският президент на САЩ " за всички времена.

Драматичните коментари на Тръмп във Великобритания идват след напрегнатата двудневна среща на върха на НАТО в Брюксел, където той стъписа със словесна канонада срещу съюзниците, особено срещу Германия и канцлера ѝ Ангела Меркел.

"Сигурен съм, това е разгневило почти всеки във Великобритания", смята Джери Хъфбауър, търговски експерт в института "Петерсън" за международна икономика и допълва:"Той успя да настъпи толкова много пръсти за краткия си престой в Обединеното кралство, който се очакваше да е приятелски след този в НАТО".

Изявата на Тръмп има политически и технически измерения, казва Хъфбауър. "Мекият" Брекзит, предложен от Мей, може да ограничи някои елементи от евентуалната търговска сделка Великобритания – САЩ, но има много други сфери, в които сделка може да бъде сключена, изтъква експертът и допълва: "Аз не мисля, това е такъв блокаж, както го представя Тръмп - "или нас или тях".

Перспективата за скоростна търговска сделка бе значим фактор за решението на Мей да покани Тръмп във Великобритания. По време на вечерята във вторник в двореца "Бленъм", тя се опита отново да постави въпроса, изтъквайки възможността да "отпаднат бюрократичните бариери, които фрустрират бизнес лидерите от двете страни на Атлантика".

Казах на Мей какво да направи как да преговаря, тя направи обратното

По-късно излезе интервюто на Тръмп в "Сън", където той казва, че плановете на Мей за Брекзит "определено ще засегнат търговията със САЩ , за жалост по негативен начин".

"Е добре, аз мисля, че сделката, която тя договаря, не е сделката, за която хората са гласували, това не е сделката, която бе поставена на гласуване на референдума", допълва той.

"Споделих с Тереза, която аз харесвам, споделих с нея моето виждане за онова, което да се направи и как да се преговаря. Бих казал, че тя направи противното. Това е ОК, тя трябва да преговаря по най-добрия начин, който тя знае, но това определено ще засегне търговската сделка със САЩ", казва още Тръмп.

Борис Джонсън би бил страхотен премиер

Освен това заявява, че Борис Джонсън би бил страхотен премиер: "Не ги противопоставям един на друг. Просто казвам, че мисля, че той би бил страхотен премиер. Мисля, че той има необходимите способности да успее".

Тръмп признава, че уважава много Джонсън, че го харесва много и че той е "много талантливо момче". Президентът заявява, че е много натъжен, че Джонсън е напуснал правителството и се надява той да се върне в даден момент. "Мисля, че той е страхотен представител на вашата страна", казва Тръмп.

Кметът на Лондон Садик Хан се справя ужасно

В интервюто той описва Тереза Мей като "хубав човек" и подновява критиките си срещу кмета на Лондон Садик Хан, който, според него, върши "ужасна" работа при управлението на британската столица.

Тръмп казва още, че не се чувства добре дошъл в Лондон и че упреква за това Хан. Той споделя, че е бил информиран, че протестиращи ще пуснат над площада с парламента в Лондон огромен балон, изобразяващ Тръмп като нацупено бебе с памперс.

Пред таблоида президентът казва, че поради тази причина ще прекара толкова малко време в Лондон: "Смятам, че когато те пускат балони, за да ме накарат да се почувствам не добре приет, няма причина да отивам в Лондон".

Президентът упреква Садик Хан, който е мюсюлманин, за атмосферата и неотдавнашните терористични атаки в Лондон. По думите му Хан е свършил "ужасна работа" в противопоставянето на тероризма.

Хан даде разрешението в небето на Лондон протестиращите да пуснат надуваемото бебе Тръмп.

Кралица Елизабет Втора е "страхотна жена"

Президентът твърди пред "Сън", че не е нервен заради срещата с британската кралица Елизабет Втора, който той нарича "страхотна жена" и казва, че с нетърпение очаква срещата с нея. "Тя представлява страната толкова добре", допълва Тръмп. Кзава още, че една от причините да се възхищава на кралицата е, че през годините, през които тя е представлявала страната си, тя наистина не е допуснала никога грешка.

Тръмп и съпругата му Мелания ще пият чай с кралицата по-късно в петък в Уиндзорския замък, припомня АП.

Имиграцията е срам за Европа

В интервюто Тръмп казва също, че миграцията е променила "самата структура на Европа".

"Мисля, че онова, което стана в Европа, е срам. Да се позволи на имиграцията да се случи в Европа, това е срам. Мисля, че тя промени структурата на Европа и докато не действате много бързо, Европа никога няма да бъде онова, което беше", заявява Тръмп.

"Да се позволи на милиони и милиони хора да дойдат в Европа е много, много тъжно. Мисля, че вие губите своята култура", казва той.

"Сън" анонсира интервюто със заглавие "Мей разруши Брекзит... Американската сделка се отменя".

Снимка на заглавната страница бе публикувана в Туитър малко след като Тръмп се срещна с Тереза Мей на гала вечеря в негова чест в дворец край Оксфорд.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят