Тръмп смени курса: Нямал тайни записи на разговорите си с бившия шеф на ФБР Коми

Тръмп и Коми, сн. ЕПА/БГНЕС

Всичко започна с изумителна инсинуация, събуждаща призрака на Ричард Никсън – и приключи с хленч. Четиридесет и един дена след като намекна, че тайно е записвал разговорите си с тогавашния директор на ФБР, президентът Доналд Тръмп най-накрая смени курса. В четвъртък вечерта той обяви, че няма никакви записи.

"При всичките съобщения в последно време за електронно следене, прехващане, разкриване и незаконно изтичане на информация, нямам представа дали има "ленти" или записи на разговорите ми с Джеймс Коми, но аз не съм правил и не разполагам с такива записи", написа Тръмп в серия от туитове, цитирани от Ройтерс.

Няколко дни след като уволни Коми на 9 май, президентът на САЩ намекна за възможността да съществуват записи на разговорите му с него.

"Джеймс Коми по-добре да се надява, че няма "записи" на разговорите ни преди да пуска информация към медиите!", гласеше заплашителен туит на Тръмп.

Майстор на риалити шоуто и политическия театър, Тръмп няколко седмици поддържаше инсинуацията, че тайно е записвал разговорите си с Коми – нещо, което не е толкова невероятно, като се има предвид, че в битността си на строителен магнат той е имал навика да записва частни разговори, отбелязва "Файнейшъл таймс".

Със или без записи, действията на президента не останаха без последици. При изслушване в Сената в началото на юни, Коми заяви, че е бил мотивиран да даде публичност на собствените си бележки за срещите си с Тръмп, след като е прочел какво той е написал в Туитър. "Видях туита за записите. Надявам се, че има записи", заяви Коми пред сенатската комисия.

В Сената бившият директор на ФБР заяви под клетва, че Тръмп поискал от него да му е лоялен и му казал да прекрати разследването на руската намеса в американските избори от 2016 г. в частта, засягаща бившия съветник на Тръмп по националната сигурност на президента Майкъл Флин.

Ако това бъде потвърдено, то би могло да се тълкува като възпрепятстване на правосъдието, отбелязва АФП.

Белият дом отхвърля това тълкуване. Самият Тръмп обвини Коми в лъжа и заяви, че е готов да опровергае под клетва свидетелските му показания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят