Тръмп смени версията – имало намеса на Русия в изборите

Тръмп смени версията – имало намеса на Русия в изборите

При завръщането си във Вашингтон президентът Доналд Тръмп рязко смени версията, с която шокира САЩ само преди ден и обяви, че вярва на американски служби, че Русия се е намесила в президентските избори. Тръмп отхвърли като неверни тези официални обвинения на американските институции в Хелзинки. Сега той обяви, че се е изразил грешно във Финландия.

По време на съвместната пресконференция с Владимир Путин Тръмп бе попитан дали вярва на своите разузнавателни агенции или на руския президент по отношение на обвиненията за намеса в президентските избори в САЩ. Американският президент отговори, че не вижда защо Русия би се намесила в изборите в САЩ. 

"Президентът Путин казва, че не е Русия. Аз не виждам причина защо би била (Русия)“, отговори Тръмп на пресконференцията в понеделник. По време на същата пресконференция той каза, че и двете страни са виновни за лошите си отношения.

Коментарите на Тръмп предизвикаха гняв дори сред неговите привърженици. Сега той обясни пред репортери, че не се изразил достатъчно ясно и че е искал да каже, че не вижда причина защо Русия не би се намесила в изборите.

Всичко това се случи на фона на обвиненията на американските служби, че 12 руски хакери, работещи за руските служби, са виновни за изтичането на имейлите от щаба на демократите.

Тръмп каза, че има пълна “вяра и подкрепа“ в американските разузнавателни служби и ще предприеме “силни действия“, за да гарантира американския избирателен процес.

При завръщането си във Вашингтон от Хелзинки Тръмп показа изненада от негативната реакция в САЩ след срещата с Путин.

"Върнах се и си казах: Какво става? Какво толкова се е случило?“, разказа той. После обясни, че е прегледал транскрипцията от пресконференцията с Путин и е “осъзнал, че има нужда от изяснение“.

Тръмп все пак обясни, че намесата на Русия не е имала влияние върху изборите, които той спечели срещу Хилъри Клинтън. Американският президент не отговори на въпрос дали ще заклейми действия на Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?