Тръмп смята, че е бил "пълно и цялостно" реабилитиран от изслушването на Коми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи в петък първия си, макар и кратък, коментар на вчерашното изслушване в Сенатската комисия по разузнаването на уволнения от него бивш директор на ФБР Джеймс Коми.

Според президента Коми, всъщност, го е реабилитирал "цялостно". Освен това президентът констатира, че бившият директор на ФБР "издава тайни".

В показанията си снощи Коми публично обвини Тръмп, че се е опитал да спре разследване, че е излъгал и за него самия, и за състоянието на Федералното бюро за разследване. Той обаче каза също, че държавният глава не е бил разследван лично в рамките на предполагаемата руска намеса в миналогодишните избори

"Въпреки толкова много фалшиви изявления и лъжи, пълно и цялостно реабилитиране. . . ВИЖ ТИ! Коми издава тайни!", написа Тръмп в Туитър.

Той има предвид разкритията на Коми, че е дал писмено резюме на своя среща с Тръмп на приятел, когото помолил да го предаде на репортер от в. "Ню Йорк таймс".

По време на голяма част от все по-разпаления дебат около разследването на ФБР за предполагаемата роля на Русия в американските избори, Тръмп не веднаж вече изказа възмущение от изтичането на информация към медиите.

Личен адвокат на Тръмп оспори основни неща в показанията

Снощи по време на самото изслушване на Коми Тръмп се въздържа от характерните си коментари в Туитър.

След изслушването говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс оспори твърденията на бившия директор на ФБР, че президентската администрация е разпространила "чисто и просто лъжи" по негов адрес и го е оклеветила. "Със сигурност мога да кажа, че президентът не е лъжец", заяви лаконично тя.

След това външен юридически съветник на президента оспори основни моменти в показанията на бившия директор на ФБР. В изявление адвокатът Марк Касовиц каза, че изслушването е установило, че президентът не е бил разследван за заговор или възпрепятстване на правосъдието.

По думите на юриста Тръмп не е искал от Коми да бъде лоялен към него и не го е насочвал или му е внушавал да спре разследването срещу неговия бивш съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин.

"Президентът никога, формално или по същество, не е насочвал или внушавал на г-н Коми да спира да разследва някого, включително да внушава на г-н Коми "да остави Флин на мира", заяви Касовиц.

Личният адвокат на Тръмп обвини бившия шеф на ФБР за "неупълномощено разкриване" на "поверителни комуникации" с президента. Касовиц подчерта, че продължава "селективното и незаконно изтичане на класифицирана информация" и че сега Коми е признал, че е извършил това.

Тръмп: Ще се борим и ще спечелим

Ще се борим и ще спечелим, заяви същевременно пред свои привърженици президентът на САЩ Доналд Тръмп в реч на конференция на консервативното религиозно движение "Вяра и свобода", цитиран от Ройтерс.

"Ние сме под обсада, но ще излезем от нея по-големи, по-добри и по-силни", обяви президентът на САЩ във връзка с разследването за предполагаема руска намеса в спечелените от него избори през ноември.

Той отбеляза, че "окопаните интереси" във Вашингтон са срещу него, но подчерта, че това няма да го откаже да "направи онова, което е правилно".

Онова, което си струва да се направи, не е лесно, "но ние знаем да се борим и никога няма да се предадем", обяви Тръмп.

Президентът на САЩ обвини демократите в Конгреса, че са обструкционисти, които спъват изпълнението на неговата програма. "Равнището на омраза" между политическите партии в Съединените щати е "отвъд всичко, което съм виждал", подчерта Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?