Тръмп смята, че е бил "пълно и цялостно" реабилитиран от изслушването на Коми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи в петък първия си, макар и кратък, коментар на вчерашното изслушване в Сенатската комисия по разузнаването на уволнения от него бивш директор на ФБР Джеймс Коми.

Според президента Коми, всъщност, го е реабилитирал "цялостно". Освен това президентът констатира, че бившият директор на ФБР "издава тайни".

В показанията си снощи Коми публично обвини Тръмп, че се е опитал да спре разследване, че е излъгал и за него самия, и за състоянието на Федералното бюро за разследване. Той обаче каза също, че държавният глава не е бил разследван лично в рамките на предполагаемата руска намеса в миналогодишните избори

"Въпреки толкова много фалшиви изявления и лъжи, пълно и цялостно реабилитиране. . . ВИЖ ТИ! Коми издава тайни!", написа Тръмп в Туитър.

Той има предвид разкритията на Коми, че е дал писмено резюме на своя среща с Тръмп на приятел, когото помолил да го предаде на репортер от в. "Ню Йорк таймс".

По време на голяма част от все по-разпаления дебат около разследването на ФБР за предполагаемата роля на Русия в американските избори, Тръмп не веднаж вече изказа възмущение от изтичането на информация към медиите.

Личен адвокат на Тръмп оспори основни неща в показанията

Снощи по време на самото изслушване на Коми Тръмп се въздържа от характерните си коментари в Туитър.

След изслушването говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс оспори твърденията на бившия директор на ФБР, че президентската администрация е разпространила "чисто и просто лъжи" по негов адрес и го е оклеветила. "Със сигурност мога да кажа, че президентът не е лъжец", заяви лаконично тя.

След това външен юридически съветник на президента оспори основни моменти в показанията на бившия директор на ФБР. В изявление адвокатът Марк Касовиц каза, че изслушването е установило, че президентът не е бил разследван за заговор или възпрепятстване на правосъдието.

По думите на юриста Тръмп не е искал от Коми да бъде лоялен към него и не го е насочвал или му е внушавал да спре разследването срещу неговия бивш съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин.

"Президентът никога, формално или по същество, не е насочвал или внушавал на г-н Коми да спира да разследва някого, включително да внушава на г-н Коми "да остави Флин на мира", заяви Касовиц.

Личният адвокат на Тръмп обвини бившия шеф на ФБР за "неупълномощено разкриване" на "поверителни комуникации" с президента. Касовиц подчерта, че продължава "селективното и незаконно изтичане на класифицирана информация" и че сега Коми е признал, че е извършил това.

Тръмп: Ще се борим и ще спечелим

Ще се борим и ще спечелим, заяви същевременно пред свои привърженици президентът на САЩ Доналд Тръмп в реч на конференция на консервативното религиозно движение "Вяра и свобода", цитиран от Ройтерс.

"Ние сме под обсада, но ще излезем от нея по-големи, по-добри и по-силни", обяви президентът на САЩ във връзка с разследването за предполагаема руска намеса в спечелените от него избори през ноември.

Той отбеляза, че "окопаните интереси" във Вашингтон са срещу него, но подчерта, че това няма да го откаже да "направи онова, което е правилно".

Онова, което си струва да се направи, не е лесно, "но ние знаем да се борим и никога няма да се предадем", обяви Тръмп.

Президентът на САЩ обвини демократите в Конгреса, че са обструкционисти, които спъват изпълнението на неговата програма. "Равнището на омраза" между политическите партии в Съединените щати е "отвъд всичко, което съм виждал", подчерта Тръмп.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Смятате ли, че президентът е "сготвил" премиера със снимките от спалнята?