Тръмп смята да покрие със слънчеви панели бъдещата стена с Мексико

Тръмп смята да покрие със слънчеви панели бъдещата стена с Мексико

Американският президент Доналд Тръмп представи идеята си за инсталиране на слънчеви панели по стената, която планира да изгради на границата с Мексико, за да може с произвежданата електроенергия съоръжението да изплати инвестицията. Това стана по време на среща в сряда вечерта с негови привърженици в Сидър Рапид, щата Айова, предадоха световните агенции.

Пред тях Тръмп заяви, че оградата ще бъде построена. "Ще ви дам идея, която все още никой не е чувал. Южната граница. Много слънце, много жега. Ние мислим за построяването на стената като слънчева стена. Тя ще произвежда енергия и ще се изплати", каза президентът пред събралите се хора.

"А и по този начин Мексико ще плати много по-малко пари. И това е добре. Нали?", каза Тръмп, който твърди, че ще накара Мексико да плати за изграждането на съоръжението, чиято цел ще е да спре миграцията от страна на южната съседка на САЩ. Мексико обаче категорично не смята да плаща за оградата

"Само помислете: колкото е по-висока (стената), толкова повече стойност генерира", заяви той сред смеховете на присъстващите.

Освен това, според Тръмп, панелите щели да направят стената да изглежда красива, след което се похвали сам: "Страшно добро въображение, нали?"

Администрацията обяви преди няколко месеца, че приема предложения за построяване на стената. Сред многото получени проекти, в началото на април бизнесмен от Лас Вегас на име Грег Глийсън внесе план, предвиждащ слънчеви панели.

Всъщност идеята на Тръм за слънчевата стена е била обсъдена още в началото на юни с представители на републиканците, по информация на СиЕнЕн

Под натиска на демократите засега Конгресът на САЩ отказва да се ангажира с финансирането на проекта за стената, като единствено отпусна средства за поддръжка на съществуващите инфраструктури по границата.

Истинската битка за финансиране на съоръжението ще бъде във връзка със следващия бюджет - за финансовата 2018 година, започваща на 1 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?