Тръмп смята сам да се помилва при необходимост

"Постигнахме много - мнозина вярват, че повече от всеки друг президент в първите си 500 дни"

Доналд Тръмп
Президентът Доналд Тръмп смята, че има абсолютното право да се помилва сам, ако бъде обвинен от специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва евентуалната руска намеса в негова полза на изборите през 2016 година.
 
"Но защо да го правя, след като не съм направил нищо лошо?", добави Тръмп в Туитър.
 
 
В характерния си стил Тръмп определи като "тотално неконституционно" разследването на специалния прокурор Робърт Мълър.
 
"Назначаването на специалния прокурор е тотално НЕКОНСТИТУЦИОННО! Въпреки това ние играем по правилата, защото за разлика от демократите, не сме направили нищо нередно!".
 
В събота в. "Ню Йорк таймс" публикува писмо на двама от адвокатите на Тръмп до прокурор Мълър от началото на тази година, в което те го убеждават да се съгласи, че по принцип Тръмп не може да бъде обвинен във възпрепятстване на разследването, защото конституцията на САЩ дава на президента право "при желание да прекрати всяко разследване или дори да се възползва от правото да помилва сам себе си".
 
Късно снощи един от адвокатите му - Рудолф Джулиани, заяви по NBC, че нищо не ограничава правомощията на президента да помилва когото и да било при разследване или присъда за федерално престъпление. Джулиани обаче заяви, че Тръмп не планира да използва това си правомощие по отношение на самия себе си:
 
"При тези обстоятелства няма да го направи. Да се помилва сам би било немислимо. Това вероятно би довело до незабавен импийчмънт", каза Джулиани.
 
От друг коментар на Тръмп в Туитър стана ясно, че той самооценява високо работата си като президент. 
 
"Постигнахме много - мнозина вярват, че повече от всеки друг президент в първите си 500 дни", написа Тръмп.
 
Като част от своите постижения той изброи прокараната от него данъчна реформа, приноса си към въоръжените сили и ветераните, в борбата с престъпността и нелегалната имиграция, за засилването на граничния контрол, съдебната система, икономиката и създаването на работни места.
 
Тръмп наложи законодателни мерки за значително намаляване на данъците и назначи голям брой консервативни съдии. САЩ продължават да регистрират икономически растеж, а безработицата е на най-ниското са равнище от 18 години, отбелязва АП.
 
Нелегалната имиграция в Съединените щати обаче се увеличи след идването на Тръмп на власт и той все още търси допълнително финансиране за отдавна обещаната от него стена по границата с Мексико. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят