Тръмп: Солеймани беше лош човек, кръвожаден терорист

Шпионската мрежа на САЩ е помогнала за ликвидирането на иранския генерал

Тръмп: Солеймани беше лош човек, кръвожаден терорист

Президентът Доналд Тръмп превърна убийството на иранския генерал Касем Солеймани в тема на кампанията за преизбирането си на предизборен митинг в Толидо, съобщиха световните агенции.

Тръмп отдели голяма част от речта си в защита на решението си да бъде убит Солеймани и в отхвърляне на критиките на демократите, според които той е превишил правомощията си със заповедта американски безпилотен самолет да нанесе въздушен удар по автоколона на летището в Багдад, в която се е намирал командирът на иранските Бригади Ал Кудс.

В същото време Камарата на представителите на САЩ прие необвързваща резолюция за ограничаване на правомощията на президента да използва военна сила срещу Иран. Резолюцията задължава президента да не започва военни действия срещу Иран и на негова територия без разрешение на Конгреса.

Тръмп: Солеймани беше лош човек

Тръмп обвини Солеймани, че е организирал изпълнените с насилие протести на проирански групировки при посолството на САЩ в Багдад този месец. По думите на Тръмп, ако не е бил изпратил американски войници да защитават посолството, протестиращите е можело да нахлуят вътре и да убият американци или да ги вземат за заложници, подобно на атаката по консулството на САЩ в либийския град Бенгази през 2011 г., в която беше убит посланикът на САЩ в страната.

"Миналата седмица САЩ отново предприеха дръзки и решителни действия за спасяване на живота на американци и да въздадат американско правосъдие", заяви Тръмп.

Той добави, че Солеймани е планирал и други атаки, включително срещу посолства на САЩ.

Тръмп се подигра на демократите, които бяха заявили, че е била нужна повече информация преди да се реши как да се действа спрямо Солеймани. Той заяви, че е трябвало да вземе мигновено решение и че лидерите на демократите са щели да протакат процедурата и да съобщят информацията на медиите, ако президентът ги е бил уведомил предварително.

"Той (Солеймани) беше лош човек. Той беше кръвожаден терорист, но вече е мъртъв. Сега обаче виждам как крайнолеви демократи се възмущават, че е бил ликвидиран този ужасен терорист", каза Тръмп.

Митингът на Тръмп в Толидо е първата му предизборна проява за 2020 г., което показва какво значение отдава той на Охайо. Щатът Охайо дава 18 делегати в Избирателната колегия на САЩ и е критично важен за Тръмп, ако той иска да спечели втори мандат. През 2016 г. Тръмп спечели Охайо с 8 процентни пункта разлика над представителката на демократите Хилари Клинтън. През 2008 и 2012 г. щатът беше подкрепил демократа Барак Обама за президент.

Демократите пробват да ограничат правомощията на Тръмп

В същото време Камарата на представителите на САЩ прие необвързваща резолюция за ограничаване на правомощията на президента Доналд Тръмп да използва военна сила срещу Иран, няколко дни след като той нареди да бъде убит иранският генерал Касем Солеймани с безпилотен самолет.

Контролираната от демократите долна камара на Конгреса прие резолюцията с 224 на 194 гласа, почти изцяло по партийна линия. Текстът беше подкрепен и от трима републиканци, а осем от демократите гласуваха против.

Резолюцията задължава президента да не започва военни действия срещу Иран и на негова територия без разрешение на Конгреса.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че макар и да не е правно обвързваща и да не изисква подписване от президента, тази резолюция има значение, защото е "декларация на Конгреса на САЩ", отбелязва ДПА.

Сега резолюцията се изпраща за гласуване в Сената, където републиканците държат 53 от 100 места и рядко гласуват против президента. Този път обаче най-малко двама сенатори републиканци изразиха готовност да подкрепят текста.

Белият дом разкритикува резолюцията.

"Тази резолюция е неразумна, а приемането ѝ от Конгреса може да подкопае способността на САЩ да защитават американските граждани, на които Иран продължава да се стреми да навреди", се казва в изявлението.

Широка мрежа информатори е помогнала за ликвидирането на Солеймани

Информатори, работещи на летищата в Дамаск и Багдад, са помагали на американските военни за проследяване и установяване на местонахождението на иранския генерал Касем Солеймани, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията е получила тази информация от разговори с двама служители по сигурността, запознати от първа ръка с иракското разследване на убийството на Солеймани, с двама служители на летището в Багдад, двама полицаи и двама служители на частната сирийска авиокомпания "Шам Уинг еърлайнс" (Cham Wings Airlines), базирана в Дамаск.

Разследването на убийството се ръководи от Фалих ал Фаяд - съветник по националната сигурност в Ирак, който е начело на Силите за народна мобилизация - иракска правителствена организация, ръководеща действащите в страната милиции., главно шиитските.
Следователите на Агенцията за национална сигурност разполагат "със сериозни данни, че шпионска мрежа на летището в Багдад е била замесена в предаването на САЩ на поверителни от гледна точна на сигурността подробности" във връзка с пристигането на Солеймани, е казал един от иракските служители по сигурността за Ройтерс.

Заподозрените са двама служители по сигурността на летището в Багдад и двама служители на "Шам Уингс" - "шпионин на летището в Дамаск и друг, който бил част от кабинния персонал на самолета", е казал източникът.

Следователите на Агенцията за национална сигурност смятат, че четиримата заподозрени, които не са били арестувани, са били част от по-голяма група, осигуряваща информация за американските военни, е казал източникът на Ройтерс.

"Първоначалните констатации на багдадския разследващ екип навеждат на мисълта, че първата информация за Солеймани е дошла от летището в Дамаск", каза източникът, на който се позовава Ройтерс.

"Задачата на клетката на летището в Багдад е била да потвърди пристигането на мишената и подробности за конвоя ѝ".

Иракското разследване на ликвидирането на Солеймани е започнало минути след американския въздушен удар, казаха двама служители по сигурността. Агенцията за национална сигурност е отцепила сградата на летището и не е позволила на десетки служители по сигурността да я напуснат.

В часовете след нападението следователите са проверявали щателно всички входящи телефонни обаждания и текстови съобщения на служителите от нощната смяна на летището, за да установят кой може да е дал информация на САЩ за движението на Солеймани, разкриват иракски служители по сигурността.

Следователите на Агенцията за национална сигурност са провели продължителни разпити на служители по сигурността на летището и на служители на авиокомпания "Шам Уингс", казаха източниците. Служител по сигурността е казал, че е бил разпитван цели 24 часа, преди да бъде освободен.

От съображения за сигурност Солеймани избягвал да лети с частния си самолет, затова използвал "Шам Уингс" за полета си от Дамаск за Багдад. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят