Тръмп спира да приема хидроксихлорохин и обвини Китай в масова сеч

По-рано тази седмица Тръмп обяви, че взима това лекарство срещу малария, за да се предпази от новия коронавирус.

Медици обаче предупреждават, че хидроксихлорохинът има тежки странични ефекти, и поставят под съмнение неговата ефективност за лечението на Covid -19 - причиняваното от новия вирус заболяване, съобщи Ройтерс.

Освен това Тръмп отново обвини Китай, че е допуснал разпространението по света на коронавируса, който се появи на негова територия в края на миналата година.

Тръмп каза, че китайската кампания за дезинформация по отношение на коронавирусната пандемия "идва от върха" на управлението.

Той обвини азиатска държава, че се опитва да отклони вниманието от "болката и масовото избиване", за които страната е отговорна, започвайки "пропагандна атака" срещу САЩ и Европа.

"Говорителят говори глупаво от името на Китай, опитвайки се отчаяно да отклони вниманието от болката и масовата сеч, които тяхната страна разпространи по целия свят. Дезинформацията и пропагандната атака срещу САЩ и Европа е позор. Всичко идва от върха. Те биха могли лесно да спрат епидемията, но не го направиха!", написа Тръмп в Туитър.

"Масирана кампания на дезинформация"

"Китай се намира в масирана кампания на дезинформация, защото отчаяно желае Джо Байдън да спечели американската президентска надпревара, за да могат да продължат да отмъкват от САЩ, както го правеха от десетилетия, докато не се появих аз".

Преди няколко дни американският президент отново критикува Китай, заявявайки, че сега той се чувства "различно" по отношение на търговската сделка, подписана между Вашингтон и Пекин през януари. 

Освен това Тръмп обвини азиатската държава, че прикрива важни подробности за епидемията от Covid-19, твърдейки, че разпространението на вируса е можело да бъде спряно при източника му, но Китай не е успял да го направи поради тяхната "некомпетентност".

Жертвите вече са над 93 000

Над 1500 души са починали от новия коронавирус в Съединените щати през последното денонощие, съобщи университетът "Джонс Хопкинс".

За 24-часовия период до 20.30 ч. източноамериканско време вчера (3.30 ч. българско време днес) той е регистрирал 1561 смъртни случая в САЩ от Covid-19 - причиняваното от коронавируса заболяване.

Общият брой на смъртните случаи в Съединените щати - най-тежко засегнатата от пандемията държава - вече надхвърля 93 400.

Страната е на първо място в света и по брой потвърдени заразени - около 1 550 000.

Около 295 000 болни от Covid-19 в САЩ са оздравели. В страната са били направени общо 12.6 милиона теста за коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате да свърши служебното правителство?