Тръмп спира имиграцията и изолира все повече САЩ

Жертвите в страната вече са над 43 000, a безработицата провокира протести

Доналд Тръмп, сн. ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп спира временно имиграцията към САЩ заради пандемията, която вече взе повече от 43 000 жертви в страната.

"С оглед на нападението от страна на невидимия враг, както и с оглед на нуждата да бъдат защитени работните места на нашите прекрасни американски граждани, ще подпиша указ за временно спиране на имиграцията към Съединените щати", написа той в Туитър.

САЩ имат най-големия брой потвърдени случаи на коронавируса в света - над 774 000 инфекции, с 20 000 нови прибавени случая през вчерашния ден.

Икономиката на САЩ е парализирана заради коронавируса, а над 22 милиона американци кандидатстваха за помощи за безработица през последния месец, отбелязва Ройтерс.

През уикенда в няколко щата имаше протести, на които хората пожелаха да се върнат на работа.

Фейсбук съобщи, че е премахнала от платформата си събития в Небраска, Ню Джърси и Калифорния, насърчаващи към протести срещу противоепидемичните мерки, предвиждащи хората да си стоят у дома.

На този фон президентът Доналд Тръмп се придържа към плановете си да започне да вдига частично мерките. По тази линия той е в колизия с някои влиятелни губернатори – демократи, които държат да управляват процеса на местно ниво, каквито конституционни правомощия имат.

Вицепрезидентът Майк Пенс съобщи, че САЩ разполагат с достатъчно тестове, за да могат отделните щати да минат към първата от общо трите фази съгласно плана на Белия дом за възстановяването на нормалния живот.

"Ню Йорк таймс": Тръмп изолира САЩ от останалия свят

Според вестни "Ню Йорк таймс" намерението на Тръмп да издаде указ за временно прекратяване на имиграцията в САЩ е знак за неговия по-общ план да изолира страната от останалия свят, пише "Ню Йорк таймс".

Според информирани източници, цитирани от вестника, указът за спиране на процедурите по издаване на зелени карти и работни визи ще бъде подписан до няколко дни. 

През последните седмици представители на администрацията говорят, че заради опасенията за общественото здраве е необходимо незабавно да се спре достъпът до страната на кандидати за убежище и мигранти без документи.

Това накара имиграционни адвокати да заявят, че Тръмп и съветниците му използват световната пандемия от коронавируса, за да втвърдят още повече имиграционната политика на САЩ, пише нюйоркското издание.

Според него указът ще отмени на практика за неопределено време системата за легална имиграция и е в съзвучие със становището на президента за затваряне на границите за нелегалната имиграция.

Наетите лица, които от години са получавали визи, за да извършват специализирана дейност на територията на САЩ, биха получавали занапред отказ да пристигнат.

Но за отделни работещи във важни сектори в икономиката ще бъдат правени изключения, твърдят пред вестника запознати.

Тръмп продължава конфликта с губернаторите

Американският президент Доналд Тръмп отвърна на критиката, че администрацията му не прави достатъчно да помогне на местната власт като заяви, че губернатори не се възползват напълно от оказаната им помощ.

Миналата седмица от Белия Дом разпространиха план за облекчаване на указанията в борбата с Covid-19, но някои щати заявиха, че все още не са получили достатъчно тестове за вируса.

За Тръмп съдействието между частния и обществения сектор е дало резултат като значително е увеличило капацитета за тестване в страната, "но някои щати трябва да предприемат действия, за да се възползват напълно от това".

Един от най-настояващите за повече помощ от федералното правителство е губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо.

Куомо и Тръмп си размениха нападки по въпроса като днес двамата се очаква да се видят на живо в Белия Дом.

Опити за протести 

Междувременно в страната протестиращи продължават да настояват за отваряне на бизнеси. В Харисбърг - столицата на щата Пенсилвания, клаксони огласяваха района около сградата на местния конгрес.

Зад протестите се смята, че стоят крайно десни активисти, които са организирали мероприятия и в други щати. Изразяващите гражданско недоволство се възпротивиха на мерките за социална дистанция при справяне с коронавируса.

Но към момента изглежда, че идеите на протестиращите са в разрез с по-голямата част от обществото.

Според допитване на Yahoo News/YouGov 60% от американците са срещу протестиращите, 22% ги подкрепят, а 18% са без конкретно мнение. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?