Тръмп спря преговорите с талибаните

Тръмп спря преговорите с талибаните

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е отменил своя среща с ръководството на талибаните, както и мирен договор с групировката.

В "Туитър" Тръмп заяви, че е щял да се срещне с лидери на талбианите в резиденцията Кемп Дейвид в Мериленд. Плановете са били отменени след атака с кола бомба в Кабул в четвъртък, при която загинаха 12 души, сред които американски и румънски войник.

В началото на седмицата екипите, преговарящи в Катар, постигнаха принципно споразумение, което предвиждаше САЩ да изтеглят 5400 души от военния си контингент в Афганистан. В замяна талибаните се ангажираха да не допускат заговори и действия срещу Съединените щати и съюзниците им.

Към момента територията, контролирана от групировката в Афганистан, е най-голямата от инвазията на НАТО през 2001, която свали талибаните от официалната власт. Освен тях, огромно влияние в страната има и Ислямска държава.

"Ако не могат да се съгласят на прекратяване на огъня по време на тези толкова важни разговори, то може би нямат властта да договорят смислено споразумение", написа американският президент.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?