Тръмп спрял налагането на нови санкции срещу Русия

Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да спре въвеждането на нови санкции срещу Русия - този път заради подкрепата ѝ за сирийския президент Башар Асад, съобщиха американски и британски издания.
 
Според вестник "Вашингтон пост" Тръмп лично е спрял налагането на санкциите след разговори със съветниците си по националната сигурност, пред които е изразил недоволство от обявяването им, преди да е убеден, че са необходими.
 
Представители на администрацията заявяват, че икономическите санкции и други възможни мерки срещу Русия са подложени на сериозен анализ, но президентът на САЩ не е дал разрешение за въвеждането им. 
 
Според тях е малко вероятно той да одобри нови санкции без други действия от руска страна, които да го подтикнат.
 
В неделя американската постоянна представителка в ООН Ники Хейли каза, че ще бъдат наложени санкции, а в понеделник говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви само, че администрацията обмисля такава мярка.
 
Представители на администрацията са на различно мнение дали Хейли наистина е прибързала с изявлението си. 
 
Някои от тях отбелязват, че тя е сред най-предпазливите служители на администрацията и обикновено предварително сверява изявленията си с Тръмп, преди да даде интервю за телевизия.
 
Поради липсата на постоянно действащ държавен секретар на САЩ Хейли на практика е лицето на американската дипломация, отбелязва изданието.
 
Вчера сутринта представител на администрацията е потвърдил пред вестника, че в нея е имало объркване относно плановете за санкции срещу Русия.
 
В същото време инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) чакат в Дамаск вече два дни, без да бъдат допуснати до град Дума, отбелязва в. "Вашингтон пост" в друга статия и припомня, че американският представител в ОЗХО Кенет Уорд изразява опасения, че Русия може да се е опитала да прикрие следите от химическо нападение, което се твърди, че е било извършено там. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?