Тръмп торпилира срещата на Г-7 в Канада

В туит от борда на самолета президентът на САЩ оттегли одобрението си за компромисното комюнике от срещата

Тръмп торпилира срещата на Г-7 в Канада

Президентът на САЩ Доналд Тръм торпилира срещата на Г-7 в Канада, като след като си замина, от борда на самолета оттегли одобрението си за и без това доста компромисното комюнике от срещата, което трябваше са демонстрира единен фронт. Тръмп се разгневи на "фалшивите твърдения" на канадския премиер Джъстин Трюдо на заключителната пресконференция и заплаши, че може да удвои вносните тарифи, като удари и чувствителната автомобилна индустрия, предаде Ройтерс.

В два туита от борда на "Еър Форс 1" на път за Сингапурза срещата си с Ким Чен-ун, точно когато Канада разпространи официалното комюнике на Г-7, Тръмп се нахвърли срещу домакина, катого обвини, че е непочтен и нерешителен.

"Въз основа на фалшивите твърдения на Джъстин на неговата пресконференция и факта, че Канада налага масивни мита на нашите американски фермери, работници и компании, аз инструктирах нашите представители да не одобряват комюникето, тъй като ние обмисляме мита върху автомобилите, които наводняват американския пазар", написа президентът.

Последва нов туит, в който Тръмп обвини премиера на Канада Джъстин Трюдо, който се държал с него "толкова кротко и меко" по време на срещата на Г-7, само за да даде пресконференция след заминаването му и да каже, че американските мита са "доста оскърбителни" и че "няма да позволи да го тъпчат".

"Много нечестно и слабо. Нашите мита са в отговор на неговите 270% върху млечните ни продукти", заяви Тръмп.

Последва ответен туит от кабинета на Трюдо, който заяви, че "премиерът не е казал на пресконференцията нищо, което да не е казвал и преди - и публично, и в частни разговори с президента", добавяйки, че остава фокусиран върху постигнатото на срещата

Преди това лидерите на Г-7 подписаха в края на срещата си в Канада вчера компромисен текст за търговията, който обаче не урежда конфликта с митата между САЩ и шестте им партньори, предаде Франс прес.

"Ние подчертаваме ключовата роля на международна търговска система, основана на правила, и продължаваме борбата с протекционизма", заявяват те в заключителното комюнике от 28 точки на осем страници, съгласувано след трудни преговори.

Споменаването на необходимите колективни "правила" беше изискване на европейците. Частта от текста, посветена на търговията, за разлика от частта за климата, е подписана от седемте страни от групата, включително САЩ.

Текстът отговаря на някои изисквания на американския президент Доналд Тръмп - използва се думата "реципрочна" за търговията, която също така трябва да бъде "свободна, равноправна и взаимно изгодна", и се уточнява:"Ние се ангажираме да модернизираме СТО (Световната търговска организация), за да я направим по-справедлива възможно най-скоро. Ще направим всичко по силите си, за да намалим митническите бариери, немитническите бариери и субсидиите".

Как се стигна до раздора

По-рано германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че ръководителите от Г-7 са се споразумели по обща позиция по търговията, въпреки че продължава да има разногласия между тях.

"Ръководя се от принципа, че ние ще имаме общ текст", каза канцлерът на пресконференция в Ла Малбе. "Това обаче не решава проблемите в подробности. Ние имаме различни разбирания със САЩ", допълни тя. Според Меркел ще бъде публикувано общо комюнике, но то ще отбележи факта, че САЩ не участват в обсъждането на въпросите, свързани с опазването на околната среда и климата.

Френският президент Еманюел Макрон също потвърди, че лидерите от Г-7 са договорили обща декларация за търговията на срещата си в Ла Малбе, Канада. В същото време Макрон даде да се разбере, че комюникето "не урежда всичко" и е само опит за "стабилизиране на нещата".

Търговският спор между Съединените щати и техните партньори от Г-7 заплаши елитния клуб с разпадане, отбелязва Ройтерс.

"Това споразумение... е добра новина и израз на колективно желание за стабилизиране на нещата. Не смятам обаче, че с тази декларация е постигнато всичко, и е очевидно, че ще трябва да продължим да работим през следващите седмици и месеци", каза Макрон пред репортери. Той уточни, че комюникето ще потвърди "нашата привързаност към Световната търговска организация" и волята ни "да имаме политика в областта на митата и търговските бариери, която да се свежда до тяхното намаляване и продължаване напред".

В знак, че текущите спорове за търговията не са уредени, домакинът на срещата, канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди, че неговата страна ще приложи от 1 юли митата в отговор на тези, наложени от Вашингтон върху стоманата и алуминия.

"Тези нелегитимни мита трябва да получат еквивалентен отговор", каза той на заключителната пресконференция, като подчерта, че ответните мерки ще бъдат приложени "без колебание".

Френският президент Еманюел Макрон също потвърди, че ответните мерки, решени от Европейския съюз, ще бъдат приложени от юли.  "По тази тема няма промяна. Зависи от това дали САЩ ще решат да направят крачка назад", заяви той на финалната пресконференция.

Самият Тръмп, който пристигна последен и си тръгна пръв от срещата, не смекчи оплакванията си от търговските партньори ЕС и Канада. В серия от туитове вчера той отново ги обвини, че се възползват от САЩ ("касичката-прасенце, в която всички бъркат") но провъзгласи:"След много десетилетия справедливата и реципрочна търговия ще се случи!"

После Тръмп първи от лидерите от Г-7 отпътува от курорта Ла Малбе.Налице е "уникална възможност" със Северна Корея, която работи "много добре" със Съединените щати, заяви на тръгване американският президенти добави, че отива на "мирна мисия".

Вече на път за Сингапур от борда на самолета президентът написа:"Съединените щати няма да позволят на други страни да налагат масивни митнически и търговски бариери на американските фермери, работници и компании, докато изпращат своята продукция в нашата страна без мита. Ние търпяхме търговските злоупотреби много десетилетия - и това е достатъчно дълго".

Трюдо закри срещата с упрек към търговските заплахи на Тръмп, като ги нарече "доста обидни".

"Канадците са любезни и разумни, но не търпят да ги заплашват", заяви той, цитиран от ДПА.

Макрон наблегна, че на срещата Европа е застанала в единен фронт срещу Тръмп, като отбеляза позитивно, че събитието е приключило със сагласието на всички страни да се борят с протекционизма.

"Тръмп не искаше да бъде изолиран. Успяхме да го убедим, че "Г-6 плюс 1" е напълно постижимо, а той не искаше това", каза френският президент.

В крайна сметка може би снимката, споделена в социалните мрежи от говорителя на Ангела Меркел, илюстрира най-добре напрежението в Г-7, превърнала се в "Г-6 плюс 1", заключава Франс прес. На фотографията, заляла интернет, германската канцлерка, заобиколена от съюзниците, всички застанали прави, се е навела към Доналд Тръмп, който седи, скръстил ръце, и изглежда сякаш го поучава.

Размяната на обвинения продължава

Канадският премиер Джъстин Трюдо носи отговорността за провала на срещата на високо равнище на Г-7, защото "той нанесе удар в гърба", заяви в неделя Лари Кудлоу, главният икономически съветник на Тръмп.

"Той даде пресконференция и каза, че САЩ се държат оскърбително", каза Кудлоу в ефира на Си Ен Ен.

Президентът на САЩ, който не подкрепи заключителното споразумение на Г-7, реагирал по този начин, "за да не покаже слабост" преди срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, допълни Кудлоу.

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да оттегли подкрепата си за заключителното комюнике на Г-7 със съобщение в Туитър разруши доверието и отговорът на Европа трябва да бъде още по-силно обединяване, заяви днес германският външен министър Хайко Маас, цитиран отРойтерс.

Това не е изненада, видяхме същото и със споразумението за климата, и с иранското ядрено споразумение, каза Маас.

"За няколко секунди вие можете да унищожите доверието с 280 думи в Туитър", заяви Маас. Той предупреди, че ще отнеме много време изгубеното доверие да бъде възстановено.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят