Тръмп твърди, че Китай е хакнал имейлите на Хилари Клинтън

Тръмп твърди, че Китай е хакнал имейлите на Хилари Клинтън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в ранен туит днес, че Китай е хакнал имейлите на бившата кандидатка за президент Хилари Клинтън. Той обаче не приведе никакви доказателства или по-подробна информация в подкрепа на твърдението си, съобщи Ройтерс.

"Имейлите на Хилари Клинтън, много от които са класифицирана информация, бяха хакнати от Китай", пише Тръмп в туита си. Той допълва, че сега трябва да бъдат предприети действия от ФБР и министерството на правосъдието и допълва, че сред всички погрешни стъпки на тези институции, "доверието в тях ще си замине завинаги", ако подобни действия не бъдат предприети.

Туитът е написан малко след полунощ днес.

Представители на американското разузнаване казаха, че Русия е организирала хакерската атака срещу американската Демократическа партия, за да се намеси в изборите през 2016 г., припомня Ройтерс.

Американско федерално жури обвини 12 представители на руското разузнаване през юли за хакване на компютърната мрежа на Клинтън и на Демократическата партия.

Не за първи път Тръмп твърди, че хакерската атака е била от Китай. През април 2017 г. той каза, че Китай може би е хакнал имейлите на демократическите представители, за да се бърка в президентските избори през 2016 г. Тогава той пак не представи никакви доказателства в подкрепа на това свое твърдение.

Вчера в америкото електронно издание "Дейли колър" се появи информация, че китайска компания, чието име не се съобщава, която действала законно във Вашингтон, може да е проникнала в личния сървър на Клинтън, когато тя е била на поста държавен секретар.

Хакерите може да са внедрили код, който позволявал автоматично копиране на цялата преписка в електронната поща по времето, когато Клинтън е работила от дома си в щата Ню Йорк.

Споделяне

Още от Свят