Тръмп: Убитият Солеймани планираше атаки срещу 4 американски посолства

Тръмп: Убитият Солеймани планираше атаки срещу 4 американски посолства

Убитият с американски дрон на летището в Багдад ирански генерал Касем Солеймани е планирал атаки срещу четири посолства на САЩ. Това казва американският президент на Доналд Тръмп в интервю за телевизия "Фокснюз", цитирано от Асошиейтед прес. То е било записано в петък.

Тръмп обаче, както и други високопоставени служители на администрацията преди него, отказва да даде подробности какво са имали предвид. Те говореха за "неминуеми заплахи" срещу американски обекти от действията на силите, командвани от Солеймани. Убийството му беше мотивирано именно с тези заплахи.

В интервюто си Тръмп казва само, че едното от нарочените за атаки посолства вероятно е било това в Багдад. Той също посочва, че САЩ са в правото си да поискат от Ирак компенсация за изградените от САЩ военни бази, летища и посолства в Багдад, ако бъде поискано изтеглянето на американските войски от страната.

Президентът отбелязва, че иракската страна "само публично говори" за необходимост от изтегляне на американските войски, "но в частен порядък не казва това".

На въпрос как Вашингтон може да получи от Багдад такава компенсация, Тръмп отговаря: "В настоящия момент у нас има много техни пари - над 35 млрд. долара на банкова сметка. Смятам, че те ще си платят, или тези пари така и ще си останат на сметка".

Говорейки за Сирия, президентът казва, че САЩ не могат да се ограничат само с контрол над петролните находища в североизточна Сирия.

На въпрос дали Вашингтон може да си присвои тези запаси, които той контролира след разгрома на "Ислямска държава" там, Тръмп отговоря: "Може да направим това, а може и не. Не зная, може би трябва да ги вземем".

Американският президент говори и за подобряване на отношенията с Русия. Тома може да стане, когато "ловът на вещици" приключи, казва Тръмп визирайки разследването за приписваната на Русия намеса в американските избори през 2016 г.

Специално внимание Тръмп отделя на очаквания процес срещу него в Сената във връзка с повдигнатите му от Камарата на представителите обвинения в рамките на процедурата за импийчмънт. На въпрос колко дълго според него ще продължи съдебният процес в Сената, той изразява мнение, че при "оптимален сценарий" може да трае "няколко дни или една седмица".

Това обаче може да се проточи, ако за разпит бъде извикан анонимният информатор от американските спецслужби, чиито показания за съдържанието на телефонния разговор между президентите на САЩ и Украйна послужиха на демократите да организират процедурата за импийчмънт на президента.

"Аз много бих искал да бъде призован този информатор, който изчезна, както и вторият информатор, който също някъде се потули", отбелязва Тръмп в интервюто си. Той добавя, че има много въпроси към тази мистериозна личност.

Американският президент казва още, че ще се възползва от пълномощията на изпълнителната власт, за да не позволи на бившия си помощник по националната сигурност Джон Болтън да даде показания в Сената в рамките на процедурата по импийчмънт.

Стопанинът на Белия дом, цитиран от ТАСС, се изразява доста неласкаво за председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, като я нарече "най-лошия спикер на Камарата в историята на САЩ". Именно тя смята да внесе следващата седмица в Сената обвинителното заключение срещу президента в рамките на процедурата по импийчмънт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят