Тръмп удари с вносни мита съюзниците от ЕС, Канада и Мексико

Рискът от търговска война е реален: засегнатите страни ще отвърнат с контрамерки срещу САЩ

Тръмп удари с вносни мита съюзниците от ЕС, Канада и Мексико

САЩ започват да въвеждат тарифи върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико, с което администрацията на Донлад Тръмп върви уверено към търговска война с най-близките съюзници на страната. Митото върху вноса на стомана ще е 25%, а на алуминий 10%. 

Американският министър на търговията на САЩ Уилбър Рос обяви в четвъртък от Париж, че тарифите, които той оправда с националната сигурност на САЩ, влизат в сила от полунощ на 1 юни. 

Само минути по-късно ЕС, Канада и Мексико обявиха, че ще предприемат контрамерки срещу САЩ. 

Намерението на Вашингтон за въвеждането на митата бе обявено по-рано тази година като част от мерките на САЩ срещу Китай, чийто евтини метали наводняват световните пазари.

САЩ дадоха отсрочка за съюзниците си от ЕС, Канада и Мексико, поставяйки срок до 1 юни да се проведат преговори и да се постигнат по-широки отстъпки като намаляване на европейските мита за колите. Администрацията на Тръмп обаче заяви в четвъртък, последния ден на месец май, че е загубила търпение и въвежда митата.

ЕС няма друг избор, освен да влезе в търговска война със САЩ

По-рано същия ден френския финансов министър Бруно Льо Мер предупреди, че ЕС няма друг избор, "освен да влезе в търговска война" срещу САЩ, ако Донлад Тръмп наложи нови мита върху металите.

Брюксел подготвя ответни мерки по отношение вноса на бъръбън уиски, джинси и фъстъчено масло от САЩ, отбелязва "Файненшъл таймс".

Бруно Льо Мер се срещна в четвъртък с Уилбър Рос в Париж и направи последен опит да разубеди Вашингтон, завявайки, че новите тарифи върху стоманата и алуминия от ЕС са "неоправдани и опасни" за глобалния икономически растеж.

Отговорността е изключително на американските власти, само те трябва да решат дали искат да влязат в търговска война с най-близките си партньори, заяви френският министър след срещата. Свръхкапацитетите идват от Китай, не от Европа, добави той.

"Нашите американски приятели трябва да знаят, че ако те предприемат агресивни действия срещу Европа, Европа няма да е без реакция, предупреди Льо Мер.

Рос заяви, че преговорите с ЕС не са довели до постигането на задоволително споразумение, което да убеди Вашингтон да освободи страните членки от митата, наложени през март.

Тръмп "реши, че за Канада, Мексико и ЕС няма да има изключения и затова техният внос на стомана и алуминий ще бъде облаган съответно с 25 и 10 на сто от днес в полунощ", заяви Рос пред журналисти.

Австралия, Аржентина и Бразилия, които първоначално временно бяха изключени от схемата с новите мита, се съгласиха "да ограничат обема" метали, който те могат да доставят на САЩ, в замяна на постоянно изключване, допълни Рос. 

САЩ планират и занапред да водят преговори по митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС, каза Рос, след като обяви, че президентът Тръмп е решил да не удължава отсрочката за въвеждането на тези мита за Отава, Мексико и страните от ЕС.

"Ние очакваме преговорите с Канада, Мексико и ЕС да продължат, за да постигнем желаните резултати. Сега обаче бихме искали да видим тяхната реакция на днешното решение", каза още търговският министър на САЩ пред журналисти. 

EС готви контрамерки, чака се списъкът на стоките 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че ЕС ще предприеме контрамерки срещу решението на САЩ.

"Това е лош ден за световната търговия. Така че веднага ще предприемем действия в Световната търговска организация (СТО) за уреждане на спора и ще обявим мерки за противодействие в следващите часове. Изключително неприемливо е една държава да налага едностранни мерки, когато става въпрос за световна търговия", каза Юнкер.

По-рано в четвъртък канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че страните-членки на ЕС ще реагират по "твърд и единен" начин на решението на САЩ.

Европейската комисия съобщи, че още в петък ще внесе иск срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО). Комисията е внесла на 18 май в СТО и списък със стоки, изнасяни от САЩ в ЕС, които може да започне да обмитява. Списъкът може да бъде задействан месец след заявяването му.

Уточнява се, че списъкът е бил изготвен преди няколко месеца в отговор на възможността САЩ да въведат мита за европейския внос на стомана и алуминий. Вашингтон днес обяви, че въвежда в действие такова решение от утре, 1 юни.

ЕК не дава подробности за съдържанието на списъка със стоки, чието обмитяване предстои. Европейските мита ще съответстват на щетите, нанесени от САЩ, се посочва в съобщението.

Канада е готова с ответни действия

Канадското правителство също обяви, че ще предприеме ответни мерки срещу САЩ.

"Канада вече разгледа няколко ответни действия и ще бъде взето решение след обсъждането им със съответните ресорни министри и премиери на главните канадски региони", съобщи телевизионният канал "Глобъл нюз".

Мексико налага мита на американски продукти - от стомана до сирена

Мексиканското правителство обяви, че ще въведе реципрочни мерки за различни продукти, сред които са някои видове стомана, плодове и сирена, обяви в комюнике министерството на икономиката. Тези мерки ще останат в сила, докато американското правителство не премахне наложените мита, се уточнява в комюникето.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес