Тръмп уволни Тилърсън, шефът на ЦРУ става държавен секретар

За първи път жена оглавява ЦРУ – досегашният зам.-директор Джина Хаспъл

Рекс Тилърсън, Майк Помпейо

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. На негово място ще бъде назначен директора на ЦРУ Майк Помпейо, съобщава Ройтерс.

За ръководния пост в ЦРУ Тръмп номинира Джина Хаспъл, която е заместник директор на разузнавателната служба.

Всъщност, новината е била съобщена от самия президент в Туитър.

"Майк Помпейо, директорът на ЦРУ, ще бъде нашият нов държавен секретар. Той ще върши фантастична работа! Благодаря на Рекс Тилърсън за неговата служба! Джина Хаспъл ще бъде новият директор на ЦРУ и първата жена, избрана на този пост. Поздравления на всички!“, гласи туитът на Тръмп.

Според пожелал анонимност официален представител на Белия дом президентът на САЩ иска да има нов екип преди планираните преговори със Северна Корея и различни търговски преговори, отбелязва АП.

Впоследствие Тръмп каза на импровизирана пресконференция на моравата пред Белия дом, че не е имало химия между него и Тилърсън.

"Той имаше различен начин на мислене. Той мислеше по друг начин. Мисля, че Рекс ще е много по-щастлив сега", заяви президентът на САЩ. И добави, че лично е взел решението да уволни Тилърсън.

Президентът на САЩ заяви, че оценява работата на държавния секретар, но и че двамата "отдавна са обсъждали въпроса" за евентуалното му напускане. Разбирахме се добре, но имахме някои разногласия, "например за иранското ядрено споразумение: аз смятах, че е ужасно, той смяташе, че е правилно“, отбеляза Тръмп.

Слухове за търкания между Тръмп и Тилърсън съществуваха почти през цялото време, докато бившият шеф на "Ексън Мобил" бе начело на Държавния департамент.

През октомври телевизия Ен Би Си каза, че Тилърсън е нарекъл президента "дебил" - нещо, което държавният секретар отрече. Тилърсън продължи да настоява, че е в добри отношения с Тръмп и отхвърли слуховете за напрежения между двамата.

Тилърсън се завърна от съкратена обиколка в Африка броени часове преди съобщението на Тръмп, че го заменя с Помпейо.

Според помощник-държавния секретар за публичната дипломация Стив Голдстийн Тилърсън е имал "абсолютно намерение да остане" на поста, защото е смятал, че постига важен напредък по националната сигурност.

Двама пожелали анонимност представители на Белия дом заявиха, че Тилърсън е бил уведомен за уволнението си още в петък.

Голдстийн обаче каза, че Тилърсън "не е разговарял с президента и не знае каква е причината" за уволнението. На Тилърсън ще му липсват колегите в Държавния департамент и външните министри, с които е работил, добави той.

Рекс Тилърсън - дискретният държавен секретар, пометен от "тръмпизма"

Рекс Тилърсън, бившият индустриален магнат, дискретен и пестелив на думи, напусна днес Държавния департамент, без да успее да намери мястото си начело на американската дипломация в правителството на Тръмп, чийто произвол е в разрез с неговата личност, пише агенция Франс прес.

В началото на мандата на президента републиканец Тилърсън влезе в Държавния департамент с ореола на човек на властта, радващ се на широки международни връзки. Бившият собственик на ЕксънМобил беше препоръчан на Доналд Тръмп от Кондълиза Райс, бивш държавен секретар на президента Джордж Буш син.

Когато оглави американската дипломация, Тилърсън бе представен като един от американците, познаващи най-добре руския президент Владимир Путин. Един от приоритетите на новото правителство тогава бе затопляне на отношенията с ръководителя на Кремъл. Но множеството спорове и разследването за руска намеса в американските избори направиха тази цел непостижима.

За разлика от предшествениците си, Тилърсън бе застъпник на "дипломацията чрез мрежи и влияние", вместо чрез думи. Бившите държавни секретари - сред които словоохотливият Джон Кери и бившата първа дама Хилари Клинтън, бяха опитни дипломати или първокласни политически лидери. Тилърсън няма акаунт в Туитър, пътува малко и избягва медиите.

Рекс Тилърсън разчиташе на близките си отношения с министъра на отбраната - "скъпия му приятел" Джим Матис. Двамата общуваха редовно и си бяха поделили ролите в изпълнение на обща стратегия - Тилърсън призоваваше към диалог, а Матис заплашваше с военни действия, анализира експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания.

Освен това той умееше да придаде разумно звучене на гръмките прояви на американския президент. "Той е патриот и смяташе, че негов дълг е да остане на поста, за да упражнява контрол над президента и да не допуска хаос", отбеляза американски дипломат.

 

Джина Хаспъл - първата жена, предложена за шеф на ЦРУ

Джина Хаспъл, предложена за директор на ЦРУ, ще е първата жена, която поема този пост. Но ролята ѝ на бивш шеф на тайни операции в секретни затвори, където задържаните са били подлагани на мъчения, може да затрудни задачата ѝ да ръководи една от най-големите разузнавателни агенции в света, отбелязва Франс прес.

Шпионин с голям опит в тайните операции, Хаспъл е в агенцията от 1985 г. и е работила на много места по света, най-вече в Лондон в края на първото десетилетие на новия век.

 

 

 Джина Хаспъл

"Джина е образцов шпионин и ревностен патриот с над 30-годишен опит", заяви Майк Помпейо при назначаването ѝ за заместник-директор на агенцията преди година. Той похвали качествата ѝ на ръководител и способността ѝ "да увлича" колегите си.

Кандидатурата на Хаспъл беше подкрепена от трима бивши директори на ЦРУ и други висши фигури, включително бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър.

 

Двама сенатори демократи обаче изразиха в писмо до Тръмп резервите си. Според тях заради предишните си дейности Хаспъл не е подходяща за поста.

През 2013 г. Хаспъл е назначена да оглави Националната тайна служба на ЦРУ, но само няколко седмици по-късно е сменена, явно поради съмнения около отговорността ѝ за създаването след 11 септември 2001 г. на тайни затвори в чужбина, където при разпити на задържани била прилагана симулация на давене.

По онова време в. "Вашингтон пост" писа, че Хаспъл е ръководила таен затвор в Тайланд, където затворниците били подлагани на симулирано давене и други форми на малтретиране.

 

Според вестника Джина Хаспъл била замесена и в унищожаването през 2005 г. на компрометиращи видеозаписи за техниките за разпит, прилагани върху много затворници в Тайланд. Адвокати на задържаните предполагаеми членове на Ал Каида искали да получат тези записи, за да ги представят в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят