Тръмп в Израел: Иран не трябва да бъде оставен да се сдобие с ядрено оръжие

Американският президент определи като "ужасяваща" сделката за вдигането на санкциите срещу Техеран

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че Иран никога не трябва да бъде оставен да се сдобие с ядрено оръжие и определи като "ужасяваща" сделката с Техеран за ограничаване на иранската му програма срещу вдигане на санкциите.

Тръмп, който в понеделник пристигна на първата си визита в Израел, коментира, че сделката, която бе постигната от предшественика му Барак Обама, е накарала иранците да се чувстват "неуязвими".

"Иран никога не трябва да има ядрено оръжие, никога, и трябва да спре финансирането, обучаването и въоръжаването на терористи и милиции", каза Тръмп в Тел Авив, където се срещна с премиера Бенямин Нетаняху и президента Реувен Ривлин Тръмп.

Техеран твърди, че не се стреми към придобиването на ядрено оръжие, но Израел не приемат официалната позиция на иранските лидери. Еврейските лидери виждат в Тръмп възможност да възстановят добрите отношения със САЩ след противоречията по време на Обама, но засега американският президент дава много противоречиви сигнали.

Тръмп от своя страна се опитва да постигне пробив и да се доближи до прокламираната от него мечта да "успее там, където всичките му предшественици се провалиха: да постигне мир между израелци и палестинци".

"Налице е рядка възможност за установяване на мир в Близкия изток. Но това може да стане единствено, ако работим заедно. Няма друг начин", заяви Тръмп.

Тръмп готов да е посредник между евреите и палестинците

След срещата на арабските лидери в Саудитска Арабия и преди срещите на НАТО и Г-7, които са насрочени за по-късно тази седмица, президентът на САЩ посочи, че има сериозно съвпадане на интереси в борбата срещу екстремизма.

Според него то дава "рядка възможност" за постигане на мир в региона.

"Вашите арабски съседи все повече си дават сметка, че имат обща кауза с вас, изправени пред заплахата, която представлява Иран", заяви Тръмп.

Малко преди това американският държавен секретар Рекс Тилърсън каза, че Тръмп е готов да се ангажира лично "в усилията за постигане на близкоизточен мир".

Тилърсън каза, че е възможна тристранна среща между американския, израелския и палестинския лидер, но "на по-късна дата", а не при сегашното посещение, съобщи Ройтерс.

В понеделник Тръмп стана първият действащ президент на САЩ, който посети Стената на плача в Стария град на Ерусалим, най-свещеното място за молитви за евреите.

Той посети и катедрала "Свето Възкресение" (Храма "Гроб Господен"), което е най-святото за християните място.

Тръмп едва ли ще намери решение

Само четири месеца след като встъпи в длъжност, Тръмп ще стане първият американският президент, впуснал се на най-ранен етап от мандата си в израелско-палестинския мирен процес. Но предвид препятствията, пред които е изправен както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план, не изглежда особено вероятно тъкмо той да успее там, където негови предшественици с по-голям опит не са, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че програмата на амбициозната близкоизточна обиколка на Тръмп се коригираше до последно, за нея възникват усложнения в две посоки - веднъж заради израелското безпокойство от това, че той е споделил поверителни разузнавателни сведения с Русия, които може би са довели до разконспирирането на израелски агент, и втори път - заради решението му да се отдръпне от предизборното си обещание да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Към това се прибавя хаосът в Белия дом заради уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми от Тръмп и развихрилата се полемика около контактите на негови приближени с Русия - неща, които изглежда са отвлекли вниманието от подготовката на новия президент за може би най-трудния етап от първата му обиколка в чужбина.

Тръмп се хвалеше, че със своите умения да преговаря е в състояние да накара израелци и палестинци да седнат заедно, за да решат един от най-сложните и продължителни световни конфликти, и да постигне "окончателната сделка".

Но представителите на двете страни не виждат кой знае какви шансове за значителен пробив в отдавна буксуващите преговори по време на 24-часовото му посещение днес и утре.

Дори този ангажимент на Тръмп в Близкия изток да се окаже преждевременен, според някои експерти е възможно той да притисне израелското и палестинското ръководство да демонстрират, ако не помирителни жестове, то поне помирително общуване.

"Единствената променлива, която вече не е същата, както преди, е че сега имаме президента Тръмп, и фактът, че президентът Тръмп иска да постигне споразумение", каза Робърт Данин, бивш съветник на Близкоизточния квартет на международните посредници за мир, а сега старши анализатор в мозъчния тръст Съвет за международни отношения.

"Има голяма опасност тази визита да не стане продуктивна заради хаоса и полемиката във Вашингтон в момента", отбеляза пред АФП бившият американски посланик в Израел Дан Шапиро.

Преди да се срещне с премиера Бенямин Нетаняху, се очаква Тръмп да стане първият действащ американски президент, посетил Стената на плача - най-святото място, на което евреите могат да се молят, намиращо се в окупирания и анексиран от Израел Източен Ерусалим.

Израел смята Ерусалим за своя неделима столица, а за палестинците Източен Ерусалим е столица на държавата, за която жадуват.

Във вторник Тръмп ще посети град Витлеем на окупирания Западен бряг, за да разговаря с палестинския президент Махмуд Абас. После той ще посети мемориала за жертвите на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим и ще произнесе реч в Музея на Израел.

Израел с отстъпки пред палестинците

В очакване на визитата Израел направи някои икономически отстъпки пред палестинците, за които настоява Тръмп.

Те включват разрешение за изграждането на две промишлени зони в Джалама в северната част на Западния бряг и в Таркумия в южната част. Министрите решиха също така да оставят денонощно отворен моста "Аленби", свързващ Западния бряг с Йордания.

Израелското правителство ще намали ограниченията за строителни дейности на палестинците в т.нар. Зона С (лат. буква), която е под пълния контрол на Израел и представлява приблизително 60 процента от Западния бряг, съобщи Франс прес, като се позовава на местни медии.

Тръмп със смесени сигнали за изхода от кризата

Известния с непредвидимостта си Тръмп изпращаше смесени сигнали за начина по-който ще подходи към израелско-палестински конфликт.

През предизборната си кампания той обеща да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, скъсвайки с продължила десетилетия американска дипломация и предизвиквайки тревога сред палестинците и в арабския свят. Сега той като че ли вече не бърза да изпълни това обещание.

На срещата си с Нетаняху в Белия дом през февруари Тръмп заяви, че подкрепя виждането за една държава, ако това може да доведе до мир, като с това постави под въпрос многогодишни международни усилия за договаряне на концепция за две държави.

Същевременно обаче той призова Израел да спре заселническите дейности в окупираните територии, които отдавна тревожат палестинците и голяма част от света.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят