Тръмп в ролята на церемониалмайстор за Деня на независимостта

Нашата страна е по-силна от когато и да било преди, каза той в реч по случай националния празник на САЩ

С прелитания на самолети и национални флагове Доналд Тръмп изигра ролята на церемониалмайстор за Деня на независимостта. Така в заглавието си в. "Ню Йорк таймс" обобщава снощното честване във Вашингтон на националния празник на Съединените щати.

И други президенти на САЩ са се възползвали от Мемориала на Линкълн. Но никой досега не го е правил както Тръмп този четвъртък - да събере публика от привърженици и да поеме ролята на церемониалмайстор, пише вестникът.

На 4 юли се отбелязва Денят на независимостта, когато през 1776 г. 13 британски колонии основават Съединените американски щати.

Хиляди хора се събират традиционно на този ден на просторните тревни площи на Националната алея. Но този път мнозина носеха шапки с козирка, тениски и плакати с името на Доналд Тръмп. Те чакаха дълги часове, въпреки горещината, задуха и лятната буря.

Нашата страна е по-силна от когато и да било преди, заяви американският президент в речта си, прекъсвана от аплодисментите на хиляди зрители, от военна музика и от прелитане на бойни самолети.

Внушителният "Еърфорс 1", боингът на американските президенти, прелетя над историческия център на Вашингтон, за да извести началото на церемонията, продължила по-малко от час. Демонстрационната авиационна група за висш пилотаж "Сините ангели" отбеляза края на този спектакъл с невиждан мащаб.

"Ю Ес Ей, Ю Ес Ей", скандира множеството, когато милиардерът републиканец пристигна, придружен от съпругата си Мелания Тръмп, на площадката под стълбището на Мемориала на Линкълн - паметник, прославящ 16-ия американски президент. От същите стълби Мартин Лутър Кинг изнесе през 1963 г. историческата си реч "Имам една мечта" в подкрепа на идеята за равенство на чернокожите.

Критикуван, че се е самопоканил на празника на националния празник и че му е придал политически и военни измерения, Тръмп заяви: "За американците нищо не е невъзможно".

Американският президент, който се вдъхнови да организира тази проява от военния парад в Париж на националния празник на Франция, отхвърли безпокойствата, изразени от някои, заради цената и военните оттенъци на събитието пред 97-годишния Мемориал на Линкълн, символ на национално единство, отбеляза Ройтерс.

В присъствието на вицепрезидента Майк Пенс, на членове на правителството, Конгреса и представители на всички подразделения на въоръжените сили, Тръмп отдаде почит на военните, на полицията, на спасителите и доброволците от 11 септември. Президентът изказа отделно почит към граничните, митническите и имиграционните служби, които изиграха водеща роля в изпълнението на неговите строги имиграционни политики.

Тръмп отправи възхвала към американската военна мощ, въпреки че самият той е пропуснал наборната военна служба по време на Виетнамската война заради шипове на краката. "От над 65 години никои вражески военновъздушни сили не са успявали да убият и един американски войник. Защото небето принадлежи на Съединените американски щати", каза той.

Той изрази уважение към редица цивилни знаменитости, включително към движението на суфражетките и Мартин Лутър Кинг.

Речта бе последвана от концерт пред Капитолия, на другия край на Националната алея, а след това имаше заря.

Призиви към единство, каквото липсва в мандата на президента

Чрез предназначена за телевизията продукция по случай националния празник на САЩ 4 юли президентът използва Мемориала на Линкълн за трибуна, от която да отдаде почит на въоръжените сили и да призове за единство, каквото до голяма степен няма през неговия мандат, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че още преди месеци Доналд Тръмп обяви намерението си да произнесе реч на Четвърти юли. Но едва през последните седмици той изиска масирано военно присъствие, вкл. танкове и изтребители. Това доведе до страшна суматоха в министерството на отбраната, за да бъде осигурено присъствието на военачалници на събитието. Пентагонът бе предупреден само няколко дни предварително, че Тръмп иска неговият министър на отбраната и всички членове на Съвета на началник-щабовете да стоят до него, докато той произнася речта си. Но повечето от началник-щабовете бяха в отпуск или на път и не присъстваха, констатира изданието.

От двете му страни с бронирани машини "Брадли" и танкове "M1A2" пред статуята на Ейбрахам Линкълн, президентът отдаде почит към петте рода войски, хор изпя химните на всеки от тях, а той предизвестяваше за прелитането отгоре на изтребителите, хеликоптерите и другите летателни апарати. С реч пред подгизналата от дъжда публика и лозунги "Отново да направим Америка велика" и "Тръмп 2020" президентът най-сетне застана начело на голяма военна изява, което искаше, откак присъства на парада за Деня на Бастилията преди две години в Париж, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост": Погрешната трибуна

Тръмп избра погрешната трибуна в опита си да завърти Деня на независимостта изцяло около себе си, пише "Вашингтон пост". Застанал под величествената статуя на Ейбрахам Линкълн на място, където са заставали велики оратори, Тръмп изглеждаше и звучеше като доста дребен. Все пак той произнесе триумфална реч в чест на Бреговата охрана, бойния флот, ВВС, морската пехота и сухопътните войски, като думите му бяха подкрепени от прелитания на летателни апарати от петте рода войски и техните химни. Всеки, който бе дошъл да види това претрупано военно представление, не е останал разочарован, признава вестникът.

"Вашингтон пост" подчертава, че Денят на независимостта е най-колективният празник в САЩ. На него се отдава почит към споделеното наследство и предприемчивост, но той е и индивидуален празник. Той е възпоменание не за битка, а за документ - Декларацията за независимост. И всеки от нас трябва да реши какво означава за него този документ, какво значи патриотизмът, какво означава националният флаг, какво означават фойерверките, традиционни за 4 юли. Вашето мнение за значението на Четвърти юли е толкова валидно, колкото и мнението на президента. Моето мнение също е валидно и то не включва изтребители и бомбардировачи над Мемориала на Линкълн, заключава коментаторът на "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?