Тръмп върна Северна Корея в черния списък на тероризма

Тръмп върна Северна Корея в черния списък на тероризма
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви Северна Корея за държава спонсор на тероризма и добави въоръжения с ядрено оръжие комунистически режим към черния списък на режимите врагове на Вашингтон, съобщиха информационните агенции.
 
”Днес САЩ определя Северна Корея за държава-спонсор на тероризма. Това трябваше да стане много отдавна, преди години. Освен заплахата към света от ядрено унищожение, Северна Корея не един път е подкрепяла международни терористични действия, сред които и поръчкови убийства на чужда земя, заяви американският държавен глава.
 
Според високопоставени служители на американската администрация убийството на доведения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун, което стана по-рано тази година на летище в Малайзия, е терористичен акт.
 
Северна Корея беше премахната от списъка през 2008-а, в опит да се сключи сделка за прекратяване на ядрената ѝ програма. Иран, Судан и Сирия също са в американския списък на държавите спонсори на тероризма.
 
Токио и Сеул приветстваха решението на Вашингтон и заявиха, че това ще засили натиска върху Пхенян да се откаже от ядрената си програма, съобщи Ройтерс.
 
Връщането на Северна Корея в списъка с държави, подкрепящи тероризма, позволява на Вашингтон да налага още санкции срещу Пхенян, който продължава програмите си за ядрено оръжие и балистични ракети, в нарушение на санкциите на ООН, отбелязва агенцията.
 
"Аз приветствам и подкрепям /това решение/, защото то увеличава натиска върху Северна Корея", заяви пред журналисти японският премиер Шиндзо Абе. 
Южна Корея очаква това решение да допринесе за мирната денуклеаризация на Пхенян и да доведе Северна Корея на масата на преговорите, заяви външното министерство в Сеул.
 
Северна Корея фигурира в списъка на държавите, подкрепящи тероризма, от 1988 до 2008 г. заради предполагаемото си участие в бомбен атентат срещу южнокорейски самолет, отнел живота на 115 души през 1987 година. Правителството на републиканеца Джордж Буш извади страната от черния списък, за да подпомогне преговорите по ядрения въпрос, но те в крайна сметка се провалиха.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?