Тръмп възнамерява да намали чувствително броя на приеманите в САЩ бежанци

Тръмп възнамерява да намали чувствително броя на приеманите в САЩ бежанци

Правителството на Тръмп няма да допусне в САЩ през следващата фискална година повече от 45 000 бежанци, което ще бъде най-ниският брой от средата на миналото десетилетие, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официални източници.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви новия праг за приема на бежанци след дълги дебати в правителството му за това дали квотата трябва да бъде по-голяма или по-малка. Действителният брой на бежанците, които ще се преместят на американска земя, обаче може да се окаже по-малък.

Според пожелали анонимност официални източници правителството е обмисляло таван от някъде между 40 000 бежанци - както е предлагало министерството на вътрешната сигурност - и 50 000 - предпочитания брой от Държавния департамент. Новият праг изглежда е компромисен вариант, който би бил приемлив за президента.

Но в резултат на изразяваното от Тръмп враждебно отношение към приема на бежанци и противопоставянето на някои фигури в правителството му е възможно американската страна реално да не възнамерява да запълни всичките 45 000 места за новата фискална 2018 г., която започва в неделя. САЩ не са приемали толкова малко бежанци от 2006 г., когато те са били 41 223.

По думите на източниците обаче нито едно решение не е окончателно, докато не бъде официално обявено от президента. Държавният департамент отказа да коментира числа, преди да има официално обявено решение от страна на Тръмп.

Президентът на САЩ разполага със срок до неделя, в който трябва да определи колко бежанци да бъдат приети. През фискалната 2016 г. американската страна е приела 84 995 бежанци, като президентът Обама искаше през 2017 г. този брой да достигне 110 000.

Защитник на правата на бежанците заяви, че САЩ ще приемат първата група бежанци в рамките на предизвикалото спорове американско-австралийско споразумение за разселване на американска територия на бежанци от австралийски лагери. Първите 25 от групата, която наброява общо 52 души, са заминали за САЩ от лагер в Нова Гвинея.

Американската служба за митнически и граничен контрол съобщи, че е започнала изграждането в Сан Диего на първите образци за предложеното строителство на стена по границата между САЩ и Мексико, предаде ДПА.

Службата е започнала изграждането на общо осем образеца, четири от които са бетонни, а останалите се правят от други материали. Сегментите, които се очаква до 30 дни да бъдат готови, ще бъдат високи между 5 и 10 м.

Тръмп обеща да построи стена по над 3000-километровата граница с Мексико за възпиране на нелегалната имиграция и вноса на наркотици и настояваше, че за нейното изграждане ще плати мексиканската страна.

Споделяне

Още от Свят