Тръмп възстановил 130 000 долара на адвокат заради плащане на порнозвезда

Рудолф Джулиани

Новият адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп Рудолф Джулиани (бившият кмет на Ню Йорк) заяви, че президентът е възстановил на личния си адвокат Майкъл Коен 130 000 долара заради плащане към порнозвездата Сторми Даниълс. Това влиза в директно противоречие с предишно изказване на президента, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп беше заявил пред репортери, че не знае за плащането, както и че не му е известно откъде Коен е взел парите.

Джулиани направи разкритието в предаване на телевизионния канал "Фокс нюз". Той заяви, че парите са били насочени "чрез правната кантора и президентът ги е възстановил".

На въпрос дали президентът е знаел за споразумението Джулиани отговори: "Доколкото знам, не е бил запознат с конкретика. Но е знаел за цялостното споразумение, че Майкъл ще се погрижи за неща като тези, както аз се грижа за подобни неща за своите клиенти. Не ги товаря с всяко едно нещо, което се появява. Това са заети хора".

Преди няколко седмици Тръмп заяви пред репортери, че не знае за плащането на 130 000 долара на Даниълс по силата на споразумение за конфиденциалност, подписано от нея преди президентските избори през 2016 г.

На въпрос преди време дали знае за плащането Тръмп отговори категорично: "Не". Той каза и че не знае защо Коен е извършил плащането, нито откъде е взел парите.

Белият дом засега не е отговорил на запитване за коментар.

Джулиани, който миналия месец се присъедини към правния екип на Тръмп, заяви, че президентът е възстановявал средствата на Коен в продължение на няколко месеца. С това загатва, че плащанията са продължили поне за периода на прехода в президентската власт, ако не и след началото на неговото управление като президент, отбелязва Асошиейтед прес.

Джулиани допълни, че "плащането ще се окаже съвършено изрядно от правна гледна точка", защото "това не са пари, предназначени за предизборна кампания".

Даниълс твърди, че през 2006 г. е имала сексуален контакт с Тръмп и че ѝ е било платено да си мълчи в рамките на споразумение за конфиденциалност, което сега тя се опитва да анулира. Тя заведе и иск за клевета срещу президента, който отрича да е имал сексуален контакт с нея.

Адвокатът на Даниълс Майкъл Авенати окачестви изявлението на Джулиани като "потресаващо разкритие".

"Господин Тръмп очевидно е участвал в престъпление и за поведението му, лъжите и заблуждаването от него на американския народ трябва да има последствия", каза той,

Плащането на Коен към обвинителката на Тръмп в седмиците непосредствено преди президентските избори може да мине и за незаконно, но не и ако той е действал по поръчение на президента и с негови лични средства.

Джулиани направи изказването си в предаването на "Фокс" "Ханити" с водещ Шон Ханити, който е свързан със случая по свой начин. Наскоро беше съобщено, че Ханити също е един от клиентите на Коен. Водещият заяви, че взаимоотношенията му с адвоката са свързани с консултантска дейност по имуществени въпроси, както и че не е било нужно да ги обявява публично.

Джулиани направи разкритието в момент, когато Коен е поставен под засилен натиск от закона. Срещу него се води разследване в Ню Йорк, а преди няколко седмици агенти на ФБР обискираха дома му. Федералните търсеха документи, свързани със споразумението за конфиденциалност.

Гледането на иска на Даниълс за споразумението беше забавено, защото съдът се позова на вървящото криминално разследване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят