Тръмп вдига митата на китайски внос за $200 млрд. от 10 на 25%

Тръмп вдига митата на китайски внос за $200 млрд. от 10 на 25%

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да повиши митата върху китайски внос в страната, възлизащ на обща стойност от 200 милиарда долара, от 10 на 25%, предадоха световните агенции, позовавайки се на представители на Белия дом.

Американският държавен глава е натоварил постоянния търговски представител Робърт Лайтхайзър със задачата да проучи тази възможност. Целта е "да бъде насърчен Китай да промени поведението си", каза един от сътрудниците на Лайтхайзър, цитиран от Франс прес. 

Агенцията припомня, че президентът на САЩ обвинява Китай в "нелоялни практики" и "кражба на интелектуална собственост".

Тръмп настоява азиатският гигант да се откаже от тези практики, да намали американския дефицит в двустранната търговия, който възлиза на 200 милиарда долара, и да отвори повече своя пазар.      

Цитираните представители на американската администрация заявиха, че не са видели Китай да е предприел действия, за да отговори на тези искания.

"Вместо да променят поведението си, (китайците) въведоха ответни мерки", засягащи американски внос за 34 милиарда долара, отбелязаха те и подчертаха, че Тръмп ще остане твърд, "за да издейства резултати".

Периодът за публично обсъждане на повишаването на митата ще бъде удължен от 30 август до 5 септември, уточнява ДПА. На 6 юли САЩ въведоха мита върху китайски внос за 34 милиарда долара. Китай отговори с реципрочна мярка върху вноса на американски стоки, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?