Тръмп вече не смята НАТО за "остаряла организация"

Тръмп вече не смята НАТО за "остаряла организация"

Американският президент Доналд Тръмп призова, че е "време да се сложи край на бруталната гражданска война" в Сирия, няколко дни след началото на въздушната офанзива на САЩ в страната, провокирана от химическата атаката в провинция Идлиб, приписвана на режима на Башар Асад. След среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Тръмп демонстрира и прелом в разбирането му за ролята на Алианса за гарантиране на сигурността.

Той заяви, че вече не смята НАТО за "остаряла организация", както я определи неведнъж по време на предизборната си кампания.

"Време е да се сложи край на тази брутална гражданска война, да се победят терористите и да се даде възможност на бежанците да се завърнат у дома", заяви Тръмп на съвместна пресконференция със Столтенберг в Белия дом.

Той определи сирийския си колега като "касапин", заради нападението със зарин в град Хан Шейхун, при което загинаха 87 души, сред които десетки деца.

Тръмп допусна възможността Русия да е знаела за подготовката на тази атака.

"Определено е възможно, но все пак слабо вероятно, и знам, че в момента те разследват това. Ще ми се да мога да кажа, че те (руснаците) не са знаели, но определено може да са знаели. Те са били там", заяви американският президент.

Той подчерта, че няма "абсолютно никакво съмнение", че САЩ са постъпили правилно, като са отвърнали на химическата атака с ракетен удар по сирийска военновъздушна база, въпреки че това предизвика ескалацията на ново напрежение между Вашингтон и Москва.

В момента изобщо не се разбираме с Русия

"Би било прекрасно НАТО и нашата страна да могат да се разбират с Русия. В момента изобщо не се разбираме с Русия. Като става дума за отношенията ни с Русия е възможно те да са на най-ниското си ниво от когато и да било", призна Доналд Тръмп.

Въпреки това според него държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е провел "много успешни" срещи в Москва.

"Ще разберем какви са окончателните резултати след по-дълъг период от време. Разговорите не са най-важното. Според това, което чух, всичко е преминало добре, може би по-добре отколкото се очакваше", добави лаконично Тръмп, цитиран от ТАСС.

НАТО вече не била остаряла организация

Той използва пресконференцията си със Столтенберг, за да обяви, че вече не смята НАТО за "остаряла организация", както я определи неведнъж по време на предизборната си кампания, предаде Ройтерс.

Тръмп благодари на членките на алианса за подкрепата им на решението му да изстреля 59 ракети по сирийска военновъздушна база като ответна мярка след химическате атака над цивилни в провинция Идлиб. Според него НАТО се приспособява към по-общата мисия за борба с радикалните ислямисти, за която той призоваваше.

Американският президент декларира, че е ангажиран със съюзниците си и, че ще работи по справянето с бъдещи предизвикателства като миграцията и тероризма. Той призова НАТО да помогне за решаване на кризата в Сирия, предаде ДПА.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е имал отлична и продуктивна среща в Овалния кабинет и благодари на Тръмп за подканата му към страните от алианса да увеличат разходите си за отбрана. По думите му за пръв път от много години миналата година е установено увеличение от 3.8% в разходите за отбрана сред страните членки на НАТО, което възлиза на 10 милиарда долара и обръща досегашната тенденция на спад.

Столтенберг: Единственият подход към Русия е да сме силни

"Работим по запазването на тази инерция", заяви Столтенберг на пресконференцията с Тръмп, добавяйки, че НАТО трябва да е твърда и предсказуема в подхода си към Русия.

Алиансът трябва "да намери начини да съжителства с тях" (руснаците), за да се избегне нова Студена война или надпревара във въоръжаването, смята той.

"Убеден съм, че единственият начин да възпрем Русия е да сме силни, тоест да осигурим надеждни начини на възпиране, като същевременно поддържаме прагматични работни отношения", заяви още Йенс Столтенберг.

Според него "единственият начин да избегнем нова Студена война, нова надпревара във въоръжаването е да продължим да привличаме Русия за участие в политически диалог.

"Разполагаме повече войски по източния фланг на алианса, повишаваме боеготовността на нашите сили и увеличаваме разходите за отбрана. Осъществяваме най-мащабното увеличение на колективната отбрана от края на Студената война", каза още генералният секретар на НАТО, подчертавайки, че действията на Алианса са с "отбранителен характер". 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят