Тръмп вещае съсипия, ако Демократите спечелят междинния вот в САЩ

Тръмп по време на предизборния митинг във Флирода, сн. ЕПА/БГНЕС

На последния си предизборен митинг в щата Флорида преди започващите на 6 ноември междинни избори в САЩ президентът на страната Доналд Тръмп призова поддръжниците си да изберат републиканските кандидати за губернатор и сенатор, заявявайки, че в противен случай Демократическата партия ще съсипе щата, който той също нарича свой дом, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в неделя.

Това е вторият предизборен митинга във Флорида тази седмица, в който Тръмп участва, за да подкрепи кандидатите на своята партия за сенатор и губернатор. Той предупреди, че ако бъде избран кандидатът за губернатор на Демократическата партия Ендрю Гилъм, жителите на Флорида ще плащат високи данъци.

"Те ще наложат социализма във Флорида. Добре дошли във Венецуела", заяви още Тръмп, цитиран от Франс прес.

Президентът на САЩ наблегна на икономиката, включително рекордно ниската безработица, особено сред малцинствата. Освен това той обеща данъчни облекчения за средната класа, отбелязва АП.

По-рано в събота Тръмп проведе среща с избиратели в Монтана, където даде да се разбере, че иска сенаторът от Демократическата партия Джон Тестър да напусне горната камара на американския парламент както поради политически, така и поради лични причини.

Президентът на САЩ обвинява Тестър, че е провалил кандидатурата на Рони Джаксън, адмирал от флота и лекар на Белия дом, за министър по въпросите на ветераните. Той беше принуден да оттегли кандидатурата си заради обвинения в лошо поведение на работното място, припомня АП.

"Не съм го забравил и честно казано, това е една от причините да идвам тук толкова често", заяви Тръмп, който посети щата в средата на октомври. "Това, което той причини на този човек, е срамно".

В щата Тексас вече са подадени 4.9 милиона гласа, което е повече от общия брой на гласовете, подадени на предишните избори в средата на мандата през 2014 г., показват данни на местните власти. Тогава гласуваха общо 4.7 милиона души.

Междинните избори в САЩ са поредица от федерални и местни вотове, които се свикват две години след президентската надпревара и често играят ролята на референдум за обитателя на Белия дом, отбелязва Франс прес.

Ще се гласува отново за всичките 435 места в Камарата на представителите, където републиканците разполагат с внушително мнозинство (236 срещу 193 при шест незаети). За да им отнемат контрола върху долната камара в Конгреса, демократите трябва да спечелят още 23 места и са много близо до победа, при все че според анкетите за 30 места се води много оспорвана борба. Двегодишните мандати на новоизбраните ще започнат в началото на януари 2019 г.

Една трета от стоте сенаторски места (по две за всеки щат) се обновяват през две години и тазгодишната надпревара е за 35 кресла. Републиканците имат незначително мнозинство (51 на 49). Но разположението на силите в горната камара е по-неблагоприятно за демократите, тъй като ще трябва да запазят 26 места, шест от които са застрашени, а републиканците - едва девет. Сенаторите се избират за шест години и новият им мандат започва също през януари догодина.
Обновени ще бъдат на практика всички местни законодателни събрания (долните и горните камари в отделните щати). В 36 щата от 50-те ще се гласува и за губернатори, както и за различни други длъжности - кметове, местни съдии, шерифи и др. Избирателите ще се произнесат и за редица местни инициативи.

Изборите може да имат огромно значение, тъй като вече 150 години рядко се е случвало партията на президента да избегне протестен вот и републиканците се страхуват да изгубят контрола над Конгреса.

Ако демократите получат мнозинство в долната камара, ще е далеч по-вероятно да започне процедура за импийчмънт на Доналд Тръмп. Техни хора ще оглавят парламентарните комисии, които ще могат да разследват например подозренията за таен сговор на избирателния щаб на милиардера с Русия по време на президентската кампания от 2016 г.
Успеят ли демократите да поемат и контрола върху Сената, ще могат освен това да блокират всички евентуални назначения на Тръмп във Върховния съд, във федералната съдебна система и на изпълнителни постове в администрацията. В подобни случаи последната дума има Сенатът, посочва АФП.

При все че името на Доналд Тръмп не е вписано в бюлетините, мнозина американци разглеждат изборите като референдум за президента. Осъзнал опасността, Тръмп се ангажира лично да мобилизира избирателите с митинги в осем щата за по-малко от седмица (Флорида, Охайо, Джорджия, Индиана, Мисури, Монтана, Тенеси и Западна Вирджиния).

В консервативни щати като Канзас или Южна Каролина републиканските кандидати нямат никаква причина да се дистанцират от милиардера, твърде популярен сред местния електорат. Но в избирателни окръзи, разкъсвани между демократи и републиканци, обвързването с президента носи рискове. Кандидатите - негови съпартийци, фокусират кампаниите си върху съществения икономически растеж, а демократите правят всичко възможно да припомнят оспорваните му подходи към проблемите с имиграцията, здравеопазването и търговията.

Статистиката не свързва междинния вот с масов прилив към изборните секции. По данни от проучвания едва 41.9 на сто от гласоподавателите са изпълнили гражданския си дълг през 2014 г. срещу 61.4 на сто през 2016 г., когато изборите за Конгрес бяха съчетани с президентските. Тази година обаче активността може да счупи рекордите с оглед силната мобилизация сред противниците на Доналд Тръмп, особено сред младежта, отбелязва още Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?