Тръмп: Всички опции остават на масата за Венецуела

ЕС предупреди за опасностите от военна ескалация

Тръмп: Всички опции остават на масата за Венецуела

Съединените щати се стремят към мирен преход във Венецуела, но всички опции остават на масата, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

В реч, която произнесе в Маями, в южния щат Флорида, пред аплодиращо го множество, състоящо се предимно от венецуелски и кубински имигранти, Тръмп призова висшите венецуелски военни да приемат амнистията, предложена им от признатия от САЩ за временен президент председател на парламента Хуан Гуайдо.

В противен случай ще загубите всичко, като рискувате вашето бъдеще и живота си, предупреди ги той в Международния университет на Флорида на фона на големи знамена на Съединените щати и Венецуела.

Тръмп подчерта, че ако венецуелските военни продължат да подкрепят Мадуро, "няма да намерят сигурно убежище, лесен изход или път за измъкване". "Ще загубите всичко", предупреди той.

Тръмп призова още венецуелската армия да не блокира изпращането на хуманитарна помощ в страната, както и да не вреди на признатия от САЩ за временен президент на страната председател на парламента Хуан Гуайдо и други опозиционни лидери.

По-рано този месец представител на Белия дом каза пред Ройтерс, че Съединените щати комуникират директно с венецуелски военни и ги призовават да изоставят Мадуро. Сътрудници на Тръмп прогнозираха открито нови дезертьорства в редиците на венецуелските въоръжени сили.

Досега обаче малко венецуелски офицери се обърнаха срещу Мадуро, отбелязва Ройтерс.
Източник във Вашингтон, близък до венецуелската опозиция, изрази съмнение, че администрацията на Тръмп е направила достатъчно, за да насърчи по-масов бунт в редиците на венецуелската армия.

Има подозрения, че много офицери във Венецуела извличат облаги от корупция и наркотрафик.

Президентът на САЩ използва речта си, за да осъди категорично социализма, който според него умира в цялото Западно полукълбо. Тръмп нарече Мадуро "марионетка" на комунистическа Куба.

Ентусиазираната аудитория на събитието, което премина в стила на предизборна кампания, включваше много кубински и венецуелски имигранти.

Тръмп иска да увеличи подкрепата си сред гласоподавателите във Флорида от латиноамерикански произход, насочил поглед към кампанията си за преизбиране. Очаква се на президентските избори през 2020 г. южният щат отново да има ключова роля, отбелязва Ройтерс.

"Ние сме тук, за да обявим, че настъпва нов ден в Латинска Америка. . . Във Венецуела и в цялото Западно (полукълбо) умира социализмът и се възраждат свободата, благоденствието и демокрацията", прокламира Тръмп. Той добави, че "венецуелският народ иска свобода и демокрация и Съединените щати са на негова страна".

Гуайдо също се обърна към аудиторията в предварително записано видеообръщение, предаде Асошиейтед прес.

Той благодари на президента на САЩ и на щата Флорида за подкрепата. "Днес има дебат между демокрацията и диктатурата - между живота и смъртта. Днес тази борба е екзистенциална", каза Гуайдо на испански език.

Малко след като произнесе речта си, Тръмп написа в Туитър: "Призовавам всеки член на режима на Мадуро: Сложете край на този кошмар на бедност, глад и смърт! ДАЙТЕ СВОБОДА НА ВАШИЯ НАРОД! Дайте свобода на вашата страна! Сега е време всички венецуелски патриоти да действат заедно, като единен народ. Нищо не може да е по-добро за бъдещето на Венецуела!"

ЕС предупреди за опасностите от военна ескалация

Същевременно ЕС предупреди за опасностите от военна ескалация във Венецуела и подчерта, че ще продължи участието си в международни инициативи в опит да се намери мирно решение на кризата в тази страна, предаде Франс прес.

"Категорично изключваме всякаква подкрепа или приемане от ЕС на военна ескалация във Венецуела", заяви шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини снощи на пресконференция след срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

Испанският външен министър Жозеп Борел изрази безпокойство от сведенията за разполагане на военни сили на САЩ при границата между Колумбия и Венецуела.

"Тези информации трябва да бъдат потвърдени. Ние обаче трябва с всички средства да избегнем военна ескалация във Венецуела", каза той.

Като съпредседатели на международната контактна група за Венецуела, ЕС и Уругвай ще изпратят експертна мисия тази седмица в Каракас "за оценка на нужната подкрепа за започване на демократичен и мирен преход" и по-конкретно организиране на свободни президентски избори, уточни Могерини.

"ЕС изразява съжаление за решението на властите на Венецуела да върнат обратно вчера петима консервативни европейски депутати, но не се очаква мисията ЕС-Уругвай да срещне трудности", увери тя.

"Изход от политическата криза във Венецуела могат да бъдат само президентски избори. Според нас този демократичен изход е поверен на (председателя на венецуелския президент и самообявил се за и.д. президент) Хуан Гуайдо, защото днес той има легитимността да организира тези избори", заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

"Не може и дума да става президентът Николас Мадуро да бави топката и в крайна сметка да бъде победител. Затова е важно да поддържаме натиска върху режима", заяви германският външен министър Хайко Маас, намеквайки за възможността от налагане на нови санкции.

За нови санкции обаче е нужно единодушното съгласие на всички страни от ЕС, а някои от тях са против затягане на санкциите, казаха дипломатически източници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят