Тръмп взривява отношенията между САЩ и Мексико

Тръмп взривява отношенията между САЩ и Мексико

Президентът на САЩ Доналд Тръмп твърдо е решил да изпълни предизборното си обещание за построяване на стена по границата с Мексико. Но потвърждаването вчера на тези планове постави началото на нова, по-несигурна ера в политиката на САЩ към южния им съсед, пише в сряда агенция ДПА.

Рано или късно трябваше да се стигне до този сблъсък. Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше превърнал построяването на стена по границата с Мексико в основен елемент от кандидатпрезидентската си кампания и почти никой не се съмняваше, че той ще предприеме действия за изпълнение на обещанията си, щом влезе в Белия дом. Но моментът, който президентът на САЩ избра за издаването на указ за построяване на стена, едва ли можеше да е по-унизителен за Мексико, отбелязва агенцията.

Стената на границата с Мексико - скъп и осеян с препятствия проект

Стената, която планира Доналд Тръмп да бъде построена по границата на САЩ с Мексико, е скъп проект, който може да се сблъска с доста препятствия, отбелязва Франс прес.

Стената ще трябва да пресече потока от незаконна имиграция от Мексико. Сега от 3200-километровата граница между двете страни, 1050 километра вече са оборудвани със заграждения, пречещи на хора и коли да преминават от едната в другата страна.

Тръмп казва, че новата стена ще струва между 4 милиарда и 10 милиарда долара. Според архитекти и инженери проектът ще бъде доста по-скъп. Според специалисти от Масачузетския технологичен институт издигането на стена с дължина 1609 километра ще струва между 27 милиарда и 40 милиарда долара.

Засега Мексико категорично отказва да финансира подобно начинание или пък да върне парите на САЩ, които ще го финансират.

Стената трябва на теория да бъде съставена от бетонни блокове, подсилени със стоманени прътове. Основите ѝ трябва да бъдат достатъчно дълбоки, за да не може да се прокопаят тунели отдолу.

По време на предизборната си кампания Тръмп бе казал, че за да бъде по-красива стената, върху нея може да бъде нарисуван неговият лик.

Препятствия пред стената идват на първо място от реката Рио Гранде, която е естествена граница между САЩ и Мексико и от закон, забраняващ изграждането на каквото и да е съоръжение, което може да попречи на разпределянето на водните ресурси или да възпрепятства контрола върху наводненията. Договор между Мексико и САЩ им забранява да отклоняват водите на реката Рио Гранде.

Стената би трябвало и да мине в райони с частни терени и това може да доведе до дълги съдебни процедури за отчуждаване и обезщетение за отчуждени имоти. Проектът като цяло може да породи възражения на местно ниво.

Вчерашната изпълнителна заповед бе издадена по-малко от седмица преди първата среща на Тръмп като лидер на САЩ с мексиканския президент Енрике Пеня Нието и с двама висши членове на мексиканското правителство - министрите на външните работи и на икономиката, предвидена да се състои във Вашингтон.

Строителството ще започне до "месеци", каза Тръмп в интервю за Ей Би Си Нюз и добави, че "Мексико под определена форма ще възстанови нашите разходи".

Този ход е поредната стъпка от серията заплахи и нападки на Тръмп срещу Мексико - страна, в която са силни националистическите нагласи.

Тръмп започна кандидатпрезидентската си кампания, като нарече нередовните мексикански мигранти "наркодилъри" и "изнасилвачи" и в продължение на няколко месеца с напредването на кампанията си превърна Мексико във външен враг на Съединените щати.

След като направи спорно посещение в Мексико през август, при което Пеня Нието се опита да изгради мостове в отношенията с републиканския кандидат-президент, Тръмп после пътува до Финикс и каза на митинг там, че не само ще построи граничната стена, но ще накара Мексико да плати за нея.

Като президент нападките стават по-конкретни. Тръмп вече успява да осуети плановете на големи американски компании като автомобилните производители "Дженерал мотърс" и "Форд" за разрастване на дейността им в Мексико.

Той също така принуждава Мексико да приеме предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (известно като НАФТА), а мексиканският външен министър Луис Видегарай и министърът на икономиката Илдефонсо Гуахардо заминаха за Вашингтон за обсъждане на подробностите по този ход.

Със своя подход Тръмп извърши някакво чудо в Мексико, като накара всички политически сили да се съгласят да му се противопоставят и да подкрепят усилията на правителството на Пеня Нието да го спре.

В момента мексиканският президент има много ниско ниво на популярност, но благодарение на Тръмп получава подкрепа дори от най-яростните си критици.

"Стига толкова заплахи и несигурност", каза левоцентристкият националист Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е вероятен кандидат за президент през 2018 г. "Ако президентът Пеня действа честно, почтено, застъпва се за хората, застъпва се за нашата страна, той ще има подкрепата ни."

Промяната в отношенията със Съединените щати е от огромно значение за Мексико, пише по-нататък ДПА. Икономиката на страната е силно зависима от северния ѝ съсед, който купува 80 процента от износа ѝ, и тя не може да си позволи да се кара с Вашингтон.

След вчерашното заявление обаче се чуха много призови Пеня Нието да отмени срещата си с Тръмп, която е насрочена за вторник, 31 януари.

"За добре дошъл ще му тръшнат вратата под носа", каза историческият лидер на мексиканската левица Куаутемок Карденас. "Мисля, че най-малкото, което може да направи човек при подобни обстоятелства, е да не ходи, да отмени пътуването до Съединените щати и да търси по-достойна позиция за Мексико."

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обмисля дали да анулира планираната за следващата седмица визита във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес, като се позова на високопоставен мексикански правителствен служител.

Във видеоизявление, качено в акаунта му в Туитър, Пеня Нието отхвърли проекта на Тръмп за стена по границата. "Съжалявам за това решение и го осъждам", каза президентът на Мексико. "Мексико не вярва в стени. Няколко пъти казах, че Мексико няма да плати за стената", допълни Пеня Нието.

По-късно обаче външният министър Луис Видегарай, който от вчера е във Вашингтон, заяви, че планираната за 31 януари среща между президентите на САЩ и Мексико засега остава в сила. Той добави, че на вчерашните си разговори с представители на новата американска администрация, продължили осем часа, мексиканската делегация е изразила "недоумение и безпокойство" от плановете за строителство на стена по границата.

Последва съвет от страна на Тръмп - Нието да отмени предстоящото си посещение във Вашингтон, ако Мексико откаже да плати за стената по границата между двете страни. Ако Мексико не е готово да плати за стената, което наистина е наложително, по-добре да анулира предстоящата среща, написа Тръмп в Туитър, цитиран от Франс прес. Американският президент отбеляза, че от самото начало НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия) е несправедлива сделка, с огромни загуби (за Съединените щати) в работни места и компании. САЩ имат търговски дефицит от 60 милиарда долара с Мексико, припомня Ройтерс.

След повече от две десетилетия на сравнителна икономическа предсказуемост и сътрудничество в областта на сигурността и миграцията изглежда, че двустранните отношения между САЩ и Мексико сега навлизат в ера на несигурност. В по-общ план дипломатическата война на Тръмп срещу Мексико е застрашително начало на неговата външна политика, която заплашва да взриви други съществуващи от десетилетия съюзи, коментира ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят