Тръмп за пореден път критикува споразумението с Иран

Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново определи споразумението за иранската ядрена програма като много слабо, съобщи Франс прес. Все повече приближава крайният срок, в който той трябва да обяви решението си за него.
 
"Това е най-лошото възможно споразумение, ние не сме спечелили нищо", заяви Тръмп пред телевизия "Фокс нюз". 
 
Споразумението между Техеран и големите сили има за цел да гарантира мирния характер на иранската ядрена програма в замяна на постепенно отменяне на санкциите.
 
"Сключили сме го от слабост, а имаме много сила", добави президентът на САЩ. "Ще видим какво ще стане скоро", подчерта Тръмп, който трябва да обяви решението си до края на седмицата.
 
Според американските закони президентът на САЩ трябва да потвърждава на всеки 90 дни пред Конгреса дали Иран спазва споразумението и дали отменяне на санкциите наистина отговаря на националните интереси на САЩ.
 
Досега Тръмп потвърждаваше споразумението, но той даде да се разбере, че този път ще бъде критичен. Срокът изтича в неделя и според мнозина американски коментатори президентът може да реши този път да не потвърди споразумението. Това ще изпрати топката обратно в полето на Конгреса и бъдещето на споразумението ще се окаже под въпрос.
 
В случай, че Тръмп не потвърди изпълнението на споразумението, Конгресът ще разполага с 60 дни, за да реши дали да наложи отново санкции, припомня АФП.
 
Председателят на Комисията по външните работи към Камарата на представителите Ед Ройс заяви снощи на изслушване, че споразумението с Иран трябва да бъде прилагано стриктно, независимо от недостатъците му, но не призова то да бъде отменено.
 
През 2015 г. Ройс, както и всички останали републиканци в Конгреса на САЩ, се противопостави на сключването на споразумението, постигнато при управлението на предишния президент Барак Обама и подписано от САЩ, Иран, Китай, Русия, Франция, Великобритания, Германия и ЕС.
 
На същото изслушване най-високопоставеният представител на Демократическата партия в Комисията по външните работи Елиът Енджъл заяви, че отменяне на споразумението би било сериозна грешка. То вече се прилага и е подписано от съюзниците на САЩ и от други сили, подчерта той.
 
"Трябва да работим със съюзниците и партньорите ни по обща програма, която да държи режима в Иран отговорен за действията му, а не да разделяме Америка от най-близките ни приятели по цял свят", заяви Енджъл. 
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?