Тръмп за Северна Корея: Искам мир чрез сила

Доналд Тръмп говори пред парламента в Сеул
Американският президент Доналд Тръмп отправи остро предупреждение към Северна Корея, като я прикани никога да не подлага на изпитание решимостта на Съединените щати и съюзниците им, съобщи Франс прес.
 
В реч в Националното събрание в Сеул в края на посещението си в Южна Корея, той призова всички отговорни страни по света да обединят сили, за да изолират "бруталния режим" на Северна Корея, като го лишат от "всяка форма на подкрепа, снабдяване или признание". 
 
По думите му режимът в Пхенян е изтълкувал сдържаността на Америка в миналото като слабост:
 
”Няма да позволим американски градове да бъдат заплашвани с разрушение. Няма да бъдем сплашени. И няма да допуснем най-бруталните жестокости в историята да бъдат повторени тук, на тази земя, в защита на която сме воювали и умирали. Искам мир чрез сила”, заяви Тръмп.
 

Лошото време тази сутрин попречи на Тръмп преди края на визитата си в Южна Корея да посети т.нар. демилитаризирана зона, предаде Асошиейтед прес.


Президентският хеликоптер и хеликоптерът на малката група журналисти, придружаващи Тръмп, излетяха рано сутринта от базата Йонсан и изминаха почти целия път, но в в последния момент бяха принудени да се върнат обратно заради лошите атмосферни условия - гъста мъгла и видимост под една миля. Пилотите не можеха да виждат другите хеликоптери във въздуха, казаха представители на Белия дом.

Според прессекретаря Сара Хъкаби Сандърс президентът Тръмп бил много разочарован. По думите ѝ военните и Сикрет сървис са преценили, че кацането няма да бъде безопасно.

По план Тръмп трябвало да направи посещението заедно с южнокорейския президент Мун Дже-ин, който пътувал отделно и неговият хеликоптер кацнал на около 20 минути с кола от зоната.

Преди азиатската обиколка на Тръмп от Белия дом бяха казали, че той няма да посети демилитаризираната зона поради липса на достатъчно време, но Сандърс обясни, че пътуването е било планирано предварително, но пазено в тайна от съображения за сигурност.

Обратно на названието си, демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея, е вероятно най-милитаризираната граница в света, отбелязва Франс прес. Разположената на няколко десетки километри северно от Сеул ивица земя, широка 4 км и дълга 248 км, е осеяна с електрически заграждения, минни полета и противотанкови стени. През последните три десетилетия посещаването на това място с голямо символично значение стана почти традиционен ритуал за всички обитатели на Белия дом, отбелязват агенциите.

 

От Роналд Рейгън през 1983 г. насам само Джордж Х. У. Буш го пропусна. Днес обаче за първи път президенти на САЩ и Южна Корея щяха да посетят заедно зоната.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?