Тръмп забрани на европейци да влизат в САЩ заради "чуждия вирус"

ЕС възрази срещу едностранните действия на Вашингтон

Тръмп забрани на европейци да влизат в САЩ заради "чуждия вирус"

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че забранява за 30 дни чужди граждани от Европа да влизат в САЩ заради епидемията от новия коронавирус. Избирайки да направи обръщението си от Овалния кабинет – нещо, което президентите на САЩ правят само в специални случаи, Тръмп заяви: "За да избегнем попадането в страната на нови заразени, преустановяваме от петък в полунощ за 30 дни всички влизания от Европа в САЩ. Изключения ще се правят за американски граждани, които са преминали съответните проверки. Тези ограничения няма да важат за Великобритания".

Той не посочи конкретни европейски страни, а само каза, че ограничението важи за цяла Европа, отбелязва Ройтерс.

По думите му Европа носи част от вината за епидемията от коронавируса в САЩ, където по най-нови данни има 1281 заразени и 37 починали.

"ЕС не взе същите предохранителни мерки за ограничаване на пътуванията от Китай и други рискови страни. В резултат на това голям брой огнища на зараза в САЩ бяха породени от пристигнали от Европа хора", каза Тръмп.

Направихме животоспасяваща стъпка с предходните действия спрямо Китай, сега трябва да направим същото с Европа, заяви президентът в 11-минутното си телевизионно обръщение.

То представлява драматичен обрат в посланията на Тръмп, който седмици наред говореше, че коронавирусът ще умре бързо, че е подобен на сезонен грип, че твърденията за навлизането му в САЩ са фалшива новина, а освен това обещаваше, ваксината срещу новия вирус ще дойде бързо. Всички тези твърдения бяха опровергавани от собствените му представители в администрацията, отбелязва "Политико".

Обръщението му предизвика объркване, поради което малко след произнасянето му Тръмп се втурна да уточнява в Туитър, че той спира пътуването, а не трансатлантическата търговия със стоки.

От администрацията пък уточниха, че забраната на президента не важи за американски граждани и постоянно пребиваващи в САЩ, както и за преките им роднини. В следващите 48 часа САЩ ще публикува разпореждане американските пътници, пристигащи от страни от Шенгенското пространство, да се прибират в САЩ през определени летища с увеличени проверки за коронавируса, след което задължително ще бъдат поставяни под карантина.

Привържениците на Тръмп вероятно ще приемат решението като решителна и твърда мярка срещу националното предизвикателство.

Критиците му обаче вече отбелязаха, че той ползва познатия прийом да обвинява другите за кризата и да подвежда обществото за собствените си действия до момента.

"Това е най- агресивното и най-всеобхватно усилие до момента за противопоставяне на чуждия вирус в съвременната история", каза Тръмп,

Редица медии обърнаха внимание, че президентът не спомена недостига на комплекти за тестване на Covid-19 в САЩ, което означава, че властите в страната дори нямат ясна картина доколко вирусът се е разпространил в страната. И че проблемът не е, че заразата се вкарва от Европа, а че се разпространява сред общностите в самата Америка, която изглежда доста неподготвена да се справи с евентуален наплив към болниците.

ЕС не е съгласен с едностранното решение на САЩ

Разпространението на болестта е световна криза, която не е ограничена според континентите и която изисква сътрудничество, а не едностранни действия, казаха в общо изявление председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

ЕС не е съгласен с едностранното решение на САЩ да наложат забрана за пътуване, допълват те.

Двамата уточняват, че Вашингтон е приел решението, без да го съгласува с ЕС. В ЕС се предприемат решителни стъпки за ограничаване на разпространението на болестта, се посочва в изявлението.

Нямах време да консултирам с ЕС

Малко по-късно в четвъртък Тръмп каза, че не е имал време да се консултира с европейските съюзници преди обяви марката, но изрази надежда забраните за пътувания към Европа и Китай да бъдат вдигнати много скоро, предаде Ройтерс.

Президентът каза това по време на среща в Овалния кабинет с ирландския премиер Лео Вардакар ден след като забрани на хората от 26 европейски страни – без Великобритания и Ирландия – да пътуват до САЩ, за да се ограничи пренасянето на коронавируса.

Тръмп каза, че забраната му не важи за Великобритания, защото тя върши добра работа в справянето с вируса. Заяви още, че нямал време да консултира ЕС преди налагането на забраната, тъй като трябвало да действа бързо.

В четвъртък британските власти обявиха, че положителните проби за Covid-9 в страната вече са 590, което е увеличение със 134 души в сравнение с предишния ден, най- голямото дневно увеличение до момента.

Кого засягат ограниченията

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ уточни, че новите ограничения спират влизането в страната на повечето чужди граждани, които са били в страни от Шенгенското пространство през последните 14 дни.

Става въпрос за пристигащи от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.

Освен това САЩ следят развитието на епидемията от коронавируса в Китай и Южна Корея и тъй като положението там се подобрява е възможно въведените ограничения за влизане на хора от тези две държави в САЩ да се отменят по-рано от планираното, каза Тръмп.

Американците да не пътуват в чужбина

Държавният департамент на САЩ отправи безпрецедентен призив към американците да избягват всякакви пътувания в чужбина заради епидемията от новия коронавирус.

Така препоръките към американците да не пътуват в Италия и Южна Корея вече важат за цялата планета, отбелязва АФП.

"В много райони на света са установени огнища на зараза от Covid-19 и се предприемат действия, които могат да ограничат пътуващите, включително карантина и погранични режими. Дори страните или областите, където не са съобщени случаи на заразяване, може да ограничат пътуванията без предварително уведомление", изтъква Държавният департамент.

Икономическите последици

Както винаги наясно с пазарите, Тръмп внимаваше да избегне мрачни послания, говорейки за икономиката, с която и той, и републиканците непрекъснато се хвалят.

"Това не е финансова криза, това е само временен момент, който ние ще преодолеем като нация и като свят", заяви Тръмп. Добави, че американската икономика е добре позиционирана да устои на влиянието на вируса, защото "нашите банки и финансови институции са напълно капитализирани и невероятно силни".

Тръмп заяви, че ще използва всичките ресурси на американското правителство за борба с коронавируса.

"Напълно съм готов да използвам цялата сила на федералното правителство за справяне с настоящото предизвикателство на коронавируса", написа президентът републиканец в профила си в Туитър.

Тръмп подписа заповед, по силата на която американският министър на труда трябва да осигури допълнителен брой респиратори, които да са на разположение на медиците, които се борят с епидемията на коронавируса. Тръмп се позова на мнения, изразени от експерти по здравеопазването, че ще се стигне до недостиг на респиратори за здравните работници.

Това е вторият път, когато Тръмп прави подобно обръщение от Овалния кабинет – първият път бе през 2019 г., когато обяви частично затваряне на правителството и използва случая да агитира за изграждането на стена по южната граница на САЩ.

Този път той обвини пътуващите от Европа за това, че са докарали коронавируса в САЩ.

Рисковете за предизборната кампания на Тръмп

Съчетанието между нарастващи икономически проблеми и съмнителната готовност на федералното правителство да реагира адекватно на епидемията, е най-сериозното предизвикателство за Тръмп половин година преди президентските избори, на които той ще се бори за втори мандат.

Месеци наред кампанията му бе центрирана около нарастващите заплати, понижението на безработицата и икономическата експанзия. Избухналата епидемия обаче измества фокуса на общественото внимание, което следи под микроскоп как президентът работи за удържане на новия вирус.

В началото на седмицата той каза, че няма нужда да се тества за Covid-19, защото се чувствал в чудесна форма и нямал симптоми. Тръмп твърдеше, че заплахата е "много ниска" за всички, с изключение на възрастните и немощните, докато в същия този ден д-р Антъни Фаучи, един от топ съветниците му по здравеопазване, предупреди, че сегашното положение с 1200 заболели от коронавирус в САЩ и 38 починали, "ще става по-лошо".

В сряда вечерта Тръмп направи първите промени в графика на кампанията, като отмени планирани събития в Невада и Колорадо.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?