Тръмп забрани операции с венецуелския държавен дълг в САЩ

Тръмп забрани операции с венецуелския държавен дълг в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който се ограничават възможностите на правителството на Венецуела да продава държавни активи и се забранява на операции с венецуелския държавен дълг на територията на САЩ, предаде Ройтерс.

"Днешният указ ограничава способността на режима да продава държавни активи по дъмпингови цени за сметка на венецуелския народ. Няма да стоим безучастно, докато активите на Венецуела се разхищават от този корумпиран режим и се продават на безценица", каза представител на администрацията.


"Подписаният днес указ затваря още една възможност за корупция, която видяхме да се използва: той лишава венецуелските длъжностни лица от способността да занижават оценки и да разпродават държавни активи срещу подкупи", добави източникът.

Решението идва след неделните президентски избори във Венецуела, спечелени от сегашния държавен глава Николас Мадуро. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ги определи като фарс и ги нарече "нито свободни, нито честни", отбелязва Франс прес.

 

По-късно Тръмп призова венецуелското правителство да "проведе свободни и честни избори".

Призоваваме режима на Мадуро да възстанови демокрацията, да проведе свободни и честни избори, да освободи незабавно и безусловно всички политически затворници, да сложи край на репресиите и икономическите лишения срещу народа на Венецуела, посочва Тръмп в изявление.

Споделяне

Още от Свят