Тръмп замрази издаването на редица категории работни визи

Тръмп замрази издаването на редица категории работни визи

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп временно спря издаването на нови работни визи и блокира възможността за стотици хиляди чужденци да работят в САЩ като част от по-общ стремеж да ограничи влизането на имигранти в страната и от усилията за освобождаване на работни места в икономиката, ударена от коронавируса.

Тръмп взе това решение на фона на безработица от 13.3 процента след въведените ограничения заради пандемията от новия коронавирус.

Удължава се забраната за издаване на зелени карти извън САЩ до края на годината и се замразява издаването на редица категории работни визи, включително на тези, които се използват от технологичните компании и мултинационалните корпорации.

Забраната ще засегне и визите Н-1В (латински букви) за квалифицирани работници, които се използват от големите американски технологични компании, визите Н-2В за неземеделски сезонни работници, визите J-1 за обмен на студенти и визите L-1 за мениджъри на мултинационални корпорации.

ДПА отбелязва, че изглежда забраната няма да засегне никой, който се намира вече в САЩ.

Заповедта също така ограничава способността на американски фирми в други страни и на международни компании с клонове в САЩ да прехвърлят свои чуждестранни служители в САЩ за дълги престои. Тя освен това блокира идването на брачни партньори на чужденци, които работят във фирми в САЩ.

Според официални лица спирането на работните визи в съчетание с разширените ограничения върху издаването на нови зелени карти ще спре влизането на 525 000 чуждестранни работници в САЩ до края на годината.

Туитър: Решението е вредно за конкурентноспособността на САЩ

Американската компания Туитър смята, че решението ще нанесе вреди на конкурентноспособността на американската икономика.

Тази новина подкопава един от най-големите икономически активи на Америка - многообразието. Хора от цял свят пристигат тук (в САЩ), за да станат част от нашата работна сила, да плащат данъци и да допринесат за нашата конкуретноспособност на световната сцена, посочи Туитър. Според компанията решението на администрацията на Доналд Тръмп е "късогледо и ограничаващо привлекателността на Америка за висококвалифицирани специалисти от други страни".

Предизборна употреба

Съветникът в Белия дом Стивън Милър, който е архитектът на имиграционната политика на Тръмп, от години настоява за ограничаване или премахване на работните визи с аргумента, че те вредят на трудовата заетост на американците. През последните месеци Милър заявява, че причинените от коронавируса икономически затруднения още повече налагат да "се спре кранчето".

Бизнес лидери обаче яростно се противопоставят на тази заповед и заявяват, че тя ще блокира възможността им да наемат критично необходими работници от чужбина за трудови дейности, които американците не искат да поемат или не са способни да извършват, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Критици на мярката казват, че президентът използва сегашната здравна криза, за да приложи дълго исканите от него затваряния на граници и реформи на имиграционната система, което му дава възможност да изтъква тези мерки в кампанията за преизбирането си. През последните месеци Тръмп въведе сурови мерки по границата с Мексико и забрани влизането на пътници от Китай и редица европейски страни с тежки епидемични огнища от коронавирус.

Издаването на визи в консулствата на САЩ в чужбина вече бележи рязък спад. Статистиката за визите в Държавния департамент показва, че броят на неимигрантски визи е намаляло с над 90 процента от февруари насам. Миналия месец САЩ са издали едва малко над 40 000 неимигрантски визи, в които влизат туристическите визи и визите за кратък престой, спрямо 670 000 през януари, отбелязва "Вашингтон пост".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?