Тръмп заплаши да извади САЩ от Световната търговска организация

Готов е да наложи още мита на Китай; според него предложението на ЕС за автомобилите не е достатъчно

Тръмп заплаши да извади САЩ от Световната търговска организация

Президентът Доналд Тръмп заплаши в интервю за агенция Блумбърг да извади САЩ от Световната търговска организация (СТО), ако тя не подобри работата си, предаде Ройтерс.

 

"Ако не се променят, ще се изтегля от СТО", каза Тръмп.

 

Той многократно се е оплаквал, че САЩ са подложени на несправедливо отношение в световната търговия и обвинява СТО, че е допуснала това. Той е заявявал, че СТО от дълги години "се държи лошо" със САЩ и че организацията трябва да промени политиката си.

През април Тръмп написа в Туитър, че СТО дава преференции на Китай и се държи несправедливо към САЩ. В началото на юни на съвещание на кабинета си Тръмп нарече "бедствия" Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и СТО.

 

Тръмп също е заявявал, че САЩ ще се стремят към реформиране на тази организация.

 

Световната търговска организация е създадена на 1 януари 1995 г. и в нея членуват над 160 държави. Седалището ѝ е в Женева.

 

Мита върху още китайски стоки?

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов допълнително да ожесточи търговската война с Китай и е казал на свои сътрудници, че е готов да наложи 25-процентни мита върху нови китайски стоки за 200 милиарда долара, щом приключи срок за публично обсъждане на този план следващата седмица, съобщи междувременно агенция Блумбърг.

 

Белият дом отказа коментар по новината, която се позовава на шест неназовани източника. Някои от тези източници са казали, че Тръмп още не е взел окончателно решение по въпроса.

Срокът за обществено обсъждане на предложението приключва на 6 септември.

 

Вашингтон настоява Пекин да подобри достъпа до пазара си за американски компании и да даде по-добри гаранции за защита на интелектуалната им собственост и да съкрати субсидиите за индустрията си.

 

Двете най-големи световни икономики вече си наложиха взаимно мита върху стоки за десетки милиарди долара.

 

Предложението на ЕС за автомобилите е недостатъчно

 

Същевременно президентът на САЩ заяви в интервю за агенция Блумбърг, че предложението на ЕС да се откаже от мита върху вноса на американски автомобили не е достатъчно, предаде Франс прес.

 

"Не е достатъчно. Техните потребители са свикнали да купуват техните коли, а не нашите", каза Тръмп, който често е изразявал раздразнение, че вижда мерцедеси по улиците на Ню Йорк.

 

"ЕС е почти толкова ужасен, колкото Китай, но в умален вид", добави той.

 

Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом заяви вчера в Брюксел, че ЕС е готов да включи автомобилостроенето в евентуално търговско споразумение със САЩ, за да се сложи край на сегашния търговски конфликт с Вашингтон.

 

"Готови сме да сведем до нула митата си, дори върху автомобилите. Всички мита се нулират, ако и САЩ направят същото. Трябва да е взаимно", каза Малмстрьом пред комисия на Европейския парламент.

 

Тръмп заплашва да въведе 25-процентни мита върху вносните автомобили и е възложил на търговското министерство на САЩ да проучи въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?