Тръмп заплаши да спре социалните мрежи, след като Twitter обозначи негов пост като подвеждащ

Президентът Доналд Тръмп

Социалната мрежа Twitter за пръв път обозначи публикации на Донлад Тръмп като "потенциално подвеждащи" и "недостоверни", с което предизвика гняв и заплахи от страна на президента. Миналия месец платформата въведе нова политика по отношение на подвеждащата информация за пандемията. Функцията със синята удивителна сигнализира потребителите за непроверени или фалшиви новини.

Сега обаче социалната мрежа за пръв сигнализира, че туитовете на самия американски президент може да са подвеждащи и че трябва да бъдат подложени на проверка за фактите.

Във вторник Twitter обозначи два туита на Тръмп с неверни твърдения за това, че гласуването по пощата ще развърже ръцете на всички за "изборни лъжи, измами и кражби на бюлетини". Към тях компанията добави своето съобщение, въведено за борба с дезинформацията или със съмнителни или непроверени твърдения.

В отговор Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре.

Без да представи никакви доказателства, в няколко ранни поста в Twitter Тръмп повтори своите обвинения в политическо пристрастие към такива технологични платформи, като написа: "Републиканците чувстват, че социалните медийни платформи тотално заглушават консервативните гласове. Ние ще въведем строги регулации или ще ги затворим, преди да позволим това изобщо да се случи."

А после добави: "Веднага почистете онова, което направихте, СЕГА!!!"

За момента представителите на Twitter и Facebook не са коментирали заплахите на Тръмп да ги регулира или спира. Акциите на двете компании поевтиняха след неговите туитове.

Президентът на САЩ не може едностранно да регулира или да закрие компаниите, което би изисквало решение на Конгреса или на Федералната комисия по комуникациите. Това обаче не попречи на Тръмп да отправи гневната си закана.

Twitter е любимият комуникационен канал за президента Тръмп. Към момента в тази социална мрежа има над 52 000 туита от негово име и е следван от над 80 милиона души по цял свят. Социалната мрежа от години е критикувана за това, че не предприема нищо спрямо противоречивите му туитове, включително такива, в които той атакува лично свои политически опоненти и съперници, медии, журналисти и пр.

Какво написа Twitter

Туитовете на президента, на които компанията за пръв път реагира, са свързани с предстоящите избори, на които Тръмп ще се бори за втори мандат.

В публикацията си Тръмп пише: "БЕЗ ВАРИАНТИ (НУЛА!) гласуването по пощата няма да е нищо по-малко от значително мошеничество."

Под това и последващите съобщения на Тръмп бе поставен предупредителният знак, подсказвайки на потребителите да проверят достоверността на съдържащите се в тях твърдения.

В секцията "какво е нужно да знаете", Twitter определя като невярно твърдението на Тръмп, че гласуването по пощата ще доведе до фалшифициране на изборите. Проверяващите фактите казват, че няма доказателства, че гласуването по пощата е свързано с изборни измами, се казва в разяснението на социалната мрежа. За сверка на фактите е дадена подборка на туитове, много от които с акаунтите на основни медии като "Вашнигтон поуст", Си Ен Ен и др., които президентът редовно заклеймява като "фалшиви новини".

Компанията бе обещала да засили използването на предупредителни знаци за фалшиви или подвеждащи информации, публикувани на нейния сайт, но едва сега предприе стъпки срещу президента.

Наскоро Тръмп пусна туитове, в които застъпи конспиративна теория за смъртта на Лори Клоузутис през 2001 г., обвинявайки за нея водещия от телевизионната компания MSNBC Джо Скарборо, макар и без да посочва никакви доказателства. Тимъти Клоузутис, вдовец на Лори  Клоузутис, помоли компанията да изтрие туитовете на Тръмп, но тя не направи това.

Тръмп:  Twitter напълно нарушава свободата на словото

Мениджърът на предизборния щаб на Тръмп Бред Парскейл първи осъди решението на Twitter. "Партньорството с предубедени фалшиви новини "фактчекъри" е димна завеса, прикриваща очевидните политически тактики на фалшива достоверност на Twitter. Има много причини, поради които още преди месеци ние оттеглихме всичката си реклама от Twitter и ясната политическа предубеденост е една от тях", написа Парскейл в Twitter.

В сряда по темата се изказа и самият Тръмп, който обвини Twitter, че се "меси в президентските избори" и че му поставя етикети, обосновавайки "своята проверка на фактите с разпространители на фалшиви новини като Си Ен Ен и амазонския "Вашингтон пост" (вестник "Вашингтон пост" е собственост на Джеф Безос, който освен това притежава компанията Amazon -бел.ред.). Twitter напълно нарушава свободата на словото и аз като президент няма да го позволя", заканва се Тръмп.

Същото си твърдение за гласуването по пощата по-рано той публикува и във Facebook, която обаче досега не го е подлагала на проверка.

Защо въпросът за гласуването по пощата е актуален

Темата за гласуването по пощата е актуална в САЩ преди президентските избори през ноември, отбелязва Би Би Си. Според последните социологически проучвания 66% от американците казват, че няма да се чувстват сигурни да ходят в избирателните секции заради пандемията от коронавирус.

Тези настроения засилиха натиска върху властите в различните щати да разширят възможностите за гласуване по пощата, така че от него да могат да се възползват всички избиратели и по този начин да се намали риска от зараза при лично ходене до избирателните секции.

Всеки щат на Америка предоставя някакви опции за дистанционно гласуване, но правилата са различни. Пет щата в западната част на страната, сред които Вашингтон, Орегон и Колорадо, провеждат изборите изцяло чрез гласуване по пощата.

Други, като Калифорния, доставят бюлетини за гласуване по пощата на всеки, който поиска.

В другата крайност са 17 щата, които изискват от избирателите да представят валидна причина защо не могат да отидат лично да подадат гласа си, а след това се преценява дали да им бъде разрешено да направят това дистанционно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?