Тръмп заплаши ЕС да обложи колите му с входни мита

Евросъюзът готви ответни мерки срещу опитите на САЩ за търговска война

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши ЕС да наложи мита на колите му, ако евросъюзът вземе ответни мерки срещу митата, които Тръмп обяви върху вносната стомана и алуминий, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Ако ЕС иска да увеличи вече високите си мита и бариери за американски компании, които работят на негова територия, ние просто ще наложим мито на колите му, които свободно влизат в САЩ. Те правят невъзможна продажбата на наши коли (и други стоки) там. Голям търговски дисбаланс", написа Тръмп в Туитър.

Американският президент се оплака отново от търговския дефицит и го обясни с "нашите много глупави търговски споразумения и политики".

Други страни "се подиграват на лидерите ни, които станаха за посмешище. Край на това", добави Тръмп.

В четвъртък Тръмп обяви намерението си да наложи мита от 25 процента върху вносната стомана и 10 процента върху много категории вносни алуминиеви продукти, което накара търговските партньори на САЩ да обмислят ответни мерки. По-късно Тръмп заяви, че "търговските войни са нещо хубаво и лесно се печелят".

Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн заяви, че ЕС отдавна се готви за такава ситуация и добави, че съюзът е готов да вземе защитни мерки за европейския пазар на стоманата, а освен това ще се стреми да реши спора в Световната търговска организация. Нейният трибунал за решаване на спорове обаче от около две години е блокиран от САЩ, които не одобряват попълването със съдии в Апелативния орган. Стремежът на българското председателство на ЕС по този въпрос е да се търсят варианти за излизане от кризата в СТО, стана ясно миналата седмица в София по време на посещението на генералния директор на организацията Роберто Азеведо.

Междувременно, освен ЕС, и Китай реагира на опитите на САЩ за търговска война.

"КНР няма да остане със скръстени ръце пред заплахите на САЩ в търговската сфера", предупреди през уикенда високопоставен китайски представител, цитиран от Франс прес.

"Китай не иска търговска война със САЩ, но ако САЩ предприемат мерки, които вредят на китайските интереси, Китай няма да остане със скръстени ръце и ще предприеме каквито мерки е необходимо", заяви пред журналисти говорителят на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Есуй в навечерието на годишната пленарна сесия на китайския парламент.

Споделяне

Още от Свят